Czy jedzenie surowej ryby (sushi) jest zdrowe?
Czy surowa ryba jest zdrowa? Czy jedzenie surowej ryby jest zdrowe? Czy warto jeść sushi? Czy lepiej jeść rybę po obróbce cieplnej?
5 Odpowiedzi
Jasne, jedzenie surowej ryby może (ale nie musi!) być bezpieczne. Oczywiście – o ile spożywamy ryby wolne od bakterii, wirusów i metali ciężkich. Tak więc jeśli ryby w sushi pochodzi z pewnego źródła, jak najbardziej możemy je zjeść.
Jak najbardziej. Byleby to było odpowiednio przygotowane i to musi być ryba sprawdzona, najlepiej mieć odpowiednie atesty, sprawdzony łańcuch dostaw.
Jest zdrowe i powinno się jeść. Bardzo dobre dla osób pracujących umysłowo, ale nie zaszkodzi też, jeśli pracujesz fizycznie.
Sushi zawiera mnóstwo substancji odżywczych. Ryż stanowiący zazwyczaj podstawę dania jest źródłem złożonych węglowodanów, wysokiej zawartości białka przy niskiej zawartości tłuszczu.
Ryż ma też witaminy z grupy B i zawiera sporo składników mineralnych.
Ryby, które stanowią główny element sushi, dostarczają organizmowi białka, węglowodany, sole mineralne i niską zawartość tłuszczu. Zawierają też witaminę A, witaminy z grupy B, a także witaminy C, D i E.
W Japonii jedzą dużo sushi i mają bardzo dobrą długość życia.
Ale w takich krajach, jak Japonia, łatwiej jest o dobrą jakość sushi.
W Polsce dla przykładu ryby z Bałtyku już nie są takie zdrowe. A ryby z innych mórz i oceanów muszą przebyć bardzo długą drogę.