Czy kalafior jest ciężkostrawny? Czy soli się go?
Czy kalafior się soli podczas gotowania? Czy należy osolić wodę?
Czy kalafior jest ciężkostrawny? Czy jeśli osoba ma unikać ciężkostrawnych rzeczy, to może jeść kalafior?
5 Odpowiedzi
Kalafior jest zdrowym warzywem z którego można zrobić wiele pysznych potraw. Nie jest też ciężkostrawny, więc bez obaw możesz go jeść 🙂
Zależy jak się go przygotuje. Mięciutki wygotowany kalafior powinien być ok. Gorzej jak się go na przykład piecze i się nie dopiecze, wtedy może powodować wzdęcia.
U mnie nawet gotowany powoduje wzdęcia. Tak samo brokuł. Ale na pewno nie jest ciężkostrawny. Ciężkostrawna to jest wieprzowina. Albo surowy ogórek. Większość warzyw i owoców są lekkostrawne, a gotowane to praktycznie wszystkie.
Kalafior jest ciężkostrawny. Ma też gazotwórcze właściwości.
Dlatego też kalafiora nie wolno jeść na kolację. Co najwyżej na obiad.
Kalafior jest określany jako ciężkostrawny, ponieważ zawiera dużo błonnika, który może być trudny do strawienia. Kalafior jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak beta-karoten, potas, kwas foliowy, wapń i magnez.
Niektórzy ludzie mogą odczuwać niestrawność po zjedzeniu dużej ilości kalafiora, ponieważ jego składniki odżywcze są trudne do strawienia; jednak jeśli ktoś jest przyzwyczajony do spożywania tej rośliny, wówczas nie powinno to stanowić problemu. Pamiętaj, aby spożywać kalafior w umiarkowanych ilościach, aby uniknąć niestrawności.