Czy kapusta kiszona jest lekkostrawna? Czy psuje się?
Czy kapusta kiszona jest lekkostrawna? Czy psuje się? Jak długo może stać kapusta kiszona? Po jakim czasie nie nadaje się do spożycia? Czy osoby muszące być na lekkostrawnej diecie mogą jeść kapustę kiszoną?
2 Odpowiedzi

Kapusta kiszona jest dość ciężkostrawna, dlatego nie służy osobom, które mają przewlekła choroby układu pokarmowego.
Kapusta kiszona może się zepsuć, jeśli stoi w ciepłym i wilgotnym miejscu.
Niestety kapusta kiszona NIE jest lekkostrawna. Powoduje wzdęcia i może obciążać żołądek, więc na diecie lekkostrawnej jest raczej wykluczana.
Co do trwałości – w lodówce spokojnie stoi 3-6 miesięcy, jak jest dobrze zakiszona i zalana zalewą. Poznasz że się zepsuła po śliskim nalorem, dziwnym zapachu czy pleśni na wierzchu.
U mnie w domu kapusta z beczki stała pół roku w piwnicy i była git. Ważne żeby była cały czas przykryta zalewą. Jeśli masz problemy z trawieniem, lepiej odpuść – jest zdrowa, ale ciężka do strawienia.