Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie są przeciwwskazania?
Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie są przeciwwskazania do jedzenia kapusty kiszonej? Jak często można jeść kapustę kiszoną? Komu szkodzi kiszona kapusta? Czy warto jeść kapustę kiszoną? Czy kapusta kiszona ma dużo kalorii?
2 Odpowiedzi
Kapusta kiszona jest zdrowa. Ze względu na to, że tak jak inne kiszonki zawiera pałeczki kwasu mlekowego, poprawia mikroflorę bakteryjną jelit. Oznacza to, że poprawia tym samym procesy trawienia. Pozytywnie wpływa też na układ krążenia, a także dostarcza witamin i minerałów, np. witaminę A, B, C, K, żelazo, potas, wapń. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Kapusta kiszona zawiera dużą ilość sodu, nie powinny więc jeść jej w nadmiarze osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, osoby chorujące na nerki oraz osoby z chorobami układu naczyniowo-sercowego i z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego – kiszona kapusta może działać drażniąco na śluzówkę żołądka. Może być ciężkostrawna dla kogoś, kto przewlekle choruje na choroby układu trawiennego. Nie zaleca się jej też osobom, które mają niedoczynność tarczycy.
Kapusta kiszona jest mega zdrowa – pełno probiotyków, witaminy C, mało kalorii (około 20 kcal na 100g). Można spokojnie jeść codziennie, choć mała porcja wystarczy.
Przeciwwskazania: nie dla osób z nadciśnieniem (dużo soli), chorobami nerek, problemami z tarczycą czy na diecie lekkostrawnej. Unikaj też jak masz wrzody czy refluks.
U mnie w rodzinie wszyscy jedzą regularnie i super wpływa na trawienie. Babcia zawsze mówiła „łyżka dziennie i jesteś zdrowy”. Faktycznie wzmacnia odporność.
Szkodzi głównie jak przesadzisz – wtedy wzdęcia gwarantowane.