Czy kiwi to cytrus? Czy kiwi jest cytrusem?
Czy owoc kiwi zaliczamy do cytrusów? Czy kiwi jest cytrusem, czy należy do innej rodziny? A jeśli do innej, to do jakiej? A jeśli kiwi należy do cytrusów, to dlaczego?
13 Odpowiedzi
Kiwi nie jest cytrusem. Podobny smak ma do cytryny, szczególnie jeśli jest niedojrzały. Ma zielony kolor, jak niektóre cytrusy, ale to nie jest cytrus. Chyba tylko limonka jest zielonkawa i jest cytrusem. Chyba że jeszcze są jakieś cytrusy, których nie znam i mają zielony kolor.
Kiwi zaliczamy do jagód.
Kiwi, agrest chiński to jadalne owoce kilku gatunków aktinidii (Actinidia), w szczególności aktinidii chińskiej (A. chinensis) i smakowitej (A. deliciosa).
Mniejsze znaczenie komercyjne (mniej importowane, eksportowane i sprzedawane) mają także jadalne owoce aktinidii ostrolistnej.
Oba gatunki o największym znaczeniu użytkowym rosną dziko w Chinach i od dawna ich owoce są tam spożywane.
Owoce kiwi stały się popularne w wyniku rozwoju ich hodowli i upraw na terenie Nowej Zelandii, który nastąpił w tym kraju po 1904 roku.
Z Nowej Zelandii trafiły do oferty handlowej nazwane w 1959 „kiwifruit”. Od lat 70. XX wieku owoce stały się popularne w różnych krajach świata, a roczna produkcja przekroczyła pół miliona ton.
W Polsce na początku wiele osób myślało, że to jakiś gatunek ziemniaków 🙂
Kiwi nie należy do cytrusów, cytrusy mają całkiem inną strukturę.
Czy kiwi to cytrus? Nie, kiwi to nie jest cytrus. Ale mimo, że to nie jest cytrus, jest bardzo zdrowy. I bardzo smaczny. I czasem, jak mało dojrzały, to kwaśny, jak niejeden cytrus 🙂
Nie, kiwi nie jest cytrusem. Cytrusy to między innymi: cytryny, pomarańcze, limonki, grejpfruty, klementynki, sweetie, tangelo itd. Wśród cytrusów nie ma kiwi.
Kiwi nie jest cytrusem. Jak wciśniesz sobie kiwi do herbaty, to nie będzie takiego efektu, jak w cytrynie 🙂 Kiwi to inny rodzaj owoca. Ostatnio jest w sklepach wysyp kiwi, chyba w jakimś kraju mają urodzaj.
Kiwi nie jest cytrusem. Za komuny, jak kiwi pojawiło się w sklepach, ludzie myśleli, że to jest jakaś odmiana ziemniaka 🙂 Kiwi to owoc z innej grupy. Ja ostatnio co kupuję kiwi, to trafia mi się kwaśne. Dawno nie jadłem dobrego, dojrzałego kiwi.
Kiwi to ziemniak. Wiadomo to od dawien dawna. Zalicza się do grupy bulew ziemniakowatych. Ewentualnie możemy zaliczyć je do grupy jagód jeżynowatych.
Kiwi nie zaliczamy do cytrusów. Struktura tego owoca jest dość inna od przeciętnych owoców cytrusowych. Rozłóżcie sobie cytryny lub pomarańcze i rozłóżcie sobie kiwi i porównajcie.
Z tego co napisałeś wynika że podzielasz pogląd Waldka syna Kiepskich.
Co prawda kiwi to nie cytrus, ale często jest równie kwaśne jak cytrusy. Kiwi to bardzo smaczny i zdrowy owoc. Warto włączyć kiwi do swojej codziennej diety.
Nie, kiwi nie jest cytrusem. Kiwi to owoc pochodzący z rodziny Actinidiaceae.
Choć ma kwaśny smak podobny do cytrusów, nie jest z nimi spokrewniony.
Cytrusy, takie jak pomarańcze, cytryny czy grejpfruty, należą do rodziny Rutaceae.
Więc pomimo pewnych podobieństw w smaku, kiwi i cytrusy to zupełnie inne rodzaje owoców.
Nie, kiwi nie jest cytrusem. Kiwi, znane naukowo jako Actinidia deliciosa, należy do rodziny Actinidiaceae. Jest to owoc pochodzący z południowo-wschodniej części Chin, a nie z obszaru śródziemnomorskiego czy tropikalnych regionów, skąd pochodzą większość cytrusów.
Cytrusy, takie jak pomarańcze, cytryny, grejpfruty i limonki, należą do rodziny Rutaceae. Charakteryzują się one grubą skórką i kwaśnym smakiem, a także specyficznym budowaniem owoców, gdzie miąższ jest podzielony na segmenty.
Kiwi ma miękką, jadalną skórkę (chociaż zazwyczaj jest obierane), zielony lub złoty miąższ z małymi, czarnymi, jadalnymi nasionami i słodki, nieco kwaśny smak. Chociaż kiwi często jest spożywane razem z cytrusami ze względu na podobieństwo w smaku, jego botaniczne klasyfikacje są zupełnie inne.
Kiwi nie jest cytrusem. Oto kilka kluczowych informacji na temat kiwi:
- Klasyfikacja: kiwi należy do rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae), a nie rutowatych (Rutaceae), do których należą cytrusy.
- Pochodzenie: kiwi pochodzi z Chin, gdzie znane było jako „yang tao” lub „michelia”.
- Budowa: w przeciwieństwie do cytrusów, kiwi ma miękką, jadalną skórkę (choć zazwyczaj się ją obiera) i drobne, czarne nasiona.
- Smak: kiwi ma słodko-kwaśny smak, ale nie jest to charakterystyczna kwasowość cytrusów.
- Wartości odżywcze: kiwi jest bogate w witaminę C, podobnie jak cytrusy, ale zawiera również dużo potasu i błonnika.
- Uprawa: kiwi rośnie na pnączach, a nie na drzewach jak większość cytrusów.
Mimo że kiwi, podobnie jak cytrusy, jest bogate w witaminę C, to są to zupełnie różne rodziny owoców. Kiwi jest często mylone z cytrusami ze względu na swój kwaśny smak i wysoką zawartość witaminy C, ale botanicznie są to odrębne gatunki.