Czy konserwy można mrozić?
Czy konserwy można mrozić? Czy też nie powinno się mrozić? Czy produkt nie wejdzie w jakąś reakcję z puszką, jak się zamrozi i potem będzie rozmrażać? Ktoś z was mroził kiedyś konserwy? Moja babcia chce mrozić konserwy, ale tłumaczę jej, że to głupi pomysł. Konserwy mają 2-3 lata terminu, jak nie zje w tym czasie, to nie powinna kupować w pierwszej kolejności.
5 Odpowiedzi
Nie powinno się mrozić konserw ponieważ substanje, jakie zawiera konserwa, jeśli są na bazie wody to powiększają się w procesie zamrażania i metal moze popękać albo się odkształcić albo mogą się zacząć jakieś procesy, które zaszkodzą jakości jedzenia
Nie, konserw lepiej nie mrozić. One i tak mają długi termin przydatności, więc chyba nie ma w tym sensu.
Konserw nie można mrozić. Konserwy i tak mają bardzo długi termin ważności, po 2-3 lata. Długo można też przechowywać np. wafle ryżowe, ryż, kaszę, zupki chińskie. Niemniej jednak jeśli boicie się np. wojny, to nie ma sensu robić zapasów. Jeśli Rosja uderzy na Polskę, to prawdopodobnie rozpocznie się wojna atomowa i będzie koniec świata.
Ja wolę umrzeć od razu, niż gnić w jakimś schronie czy metrze po zakończeniu cywilizacji.
Ale to bardzo czarny scenariusz i raczej nic takiego się nie stanie. Gdy Rosja zrobiła wojnę w Gruzji, też kraje sąsiadujące bały się, ale nic poważnego się nie wydarzyło poza Gruzją.
Nie można mrozić konserw. To jest w metalowym pojemniku, jest tam mnóstwo konerwantów i substancji chemicznych. Mrozić można pączki, truskawki, mięso, niektóre inne owoce i warzywa, można nawet zamrozić gotowego kotleta.
Konserwy mogą stać poza lodówką 3-4 lata, jeśli są w chłodnym miejscu. Jeśli po tym czasie nie zjadłeś, to je wyrzuć i przestań kupować nowe. Wyrzucanie i marnowanie jedzenia to jedna z przyczyn dramatycznych zmian klimatycznych na ziemi.