Czy Limanda Żółtopłetwa jest zdrowa?
Chciałabym was zapytać o rybę o nazwie „limanda żołtopłetwa”. Czy to jest zdrowy gatunek ryby? Czy warto jeść limandę żołtopłetwą? Ostatnio widziałam w sklepie filety z limandy żółtopłetwej.
Były dość tanie. Wiem, że panga to nie jest zbyt zdrowa ryba i nie powinno się raczej jeść. A limanda?
4 Odpowiedzi
Tak. Nie jest tak zdrowa jak łosoś, pstrąg czy miruna, ale na pewno jest lepszym wyborem, niż kotlet z piersi kurczaka czy schabowy.
Tylko najlepiej jeść bez panierki. Panierka zabiera smak rybom najlepiej czuć smak ryby, gdy się ją upiecze w piekarniku bez żadnych panierek, jedynie z przyprawami.
Limanda jest bardzo podobna do ryby, która nazywa się „sola”. I czasami jak by Cię w restauracji chcieli oszukać, to podadzą Ci limandę, zamiast soli, a wezmą kasę jak za solę i powiedzą, że to sola.
Limanda żółtopłetwa to gatunek płastugi z rodziny Pleuronectidae. Występuje w północno-wschodnim Oceanie Atlantyckim, od Islandii i Norwegii do Morza Barentsa oraz od Zatoki Biskajskiej do Maroka. Jego naturalnym środowiskiem są otwarte morza i piaszczyste dna. Nie jest uznawany przez IUCN za gatunek zagrożony.
Jest to zdrowy gatunek ryby, znacznie zdrowszy niż np. panga.
Ostatnio kupowałem w jakimś sklepie mrożoną, bardzo smaczna. Jest równie zdrowa, jak miruna czy morszczuk.