Czy mąka ryżowa jest zdrowa? Czy podnosi cukier?
Czy mąka ryżowa jest zdrowa? Czy podnosi cukier? Czy warto jeść mąkę ryżową? Jakie ma właściwości?
2 Odpowiedzi
Mąka ryżowa uważana jest za zdrową ze względu na korzystny wpływ dla układu nerwowego, układu immunologicznego oraz układu sercowo-naczyniowego, a to ze względu na to, że jest bogatym źródłem wielu witamin z grupy B (m.in. tiaminy, niacyny i kwasu pantotenowego) oraz kilku ważnych minerałów (fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku). Oprócz tego zawiera ona lektynę mającą działanie antyrakowe, więc może być stosowana w ramach profilaktyki chorób nowotworowych. Produktu na bazie tej nie podnoszą cukru, wręcz przeciwnie – obniżają stężenie cukru we krwi. Biorąc pod uwagę wszystko to, o czym wspomniałem, uważam, że warto korzystać z mąki ryżowej.
Na pewno mąka ryżowa nie powinna nikomu zaszkodzić. Ma dużo witamin i minerałów. Mogą ją stosować osoby z uczuleniem na gluten oraz osoby z cukrzycą. Mąka ta obniża stężenie cukru we krwi.