Czy makowiec można mrozić? Czy można trzymać go w lodówce?
Mam dwa pytania dotyczące makowca:
- Czy makowiec można mrozić? Czy mroziliście kiedyś makowiec?
- Czy makowiec można trzymać w lodówce?
4 Odpowiedzi
Makowiec można trzymać w lodówce. W biedronce nawet sprzedawali ostatnio dwa rodzaje makowca – jeden zwykły, drugi z lodówki.
Ciasta można trzymać w lodówce, makowiec też.
Tak, możesz mrozić. Jeśli to duży kawałek ciasta, to pokrój go na mniejsze kawałki.
Makowiec można mrozić, sernik czy tort też.
Wszelkie wypieki bazujące na cieście kruchym, biszkoptowym, drożdżowym czy piaskowym mogą być mrożone.
- Tak, makowiec nadaje się do mrożenia. Wystarczy zawinąć go folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
- Makowiec może stać w chłodnym miejscu nawet kilka dni. Trzeba go przykryć, np. ręcznikiem, żeby zachował świeżość.
Możesz mrozić. Ale możesz też wsadzić do lodówki w jakimś pojemniku i też może stać przez jakieś 5-7 dni.