Czy makrela wędzona podnosi cukier? Czy ma gluten?
Czy makrela wędzona podnosi cukier? Czy cukrzycy mogą jeść makrelę wędzoną?
Czy makrela wędzona ma gluten? Czy jeśli ktoś ma nietolerancję glutenu, może jeść makrelę? Ja nie mam tego problemu, ale będę mieć wkrótce gości i będzie wśród nich cukrzyk i ktoś, kto twierdzi, że ma nietolerancję glutenu i będą u mnie nocować dwa dni. I może bym na jedną z kolacji zrobiła coś z makreli.
3 Odpowiedzi
Jeśli miałabym mieć gluten, to co najwyżej jako skutek uboczny w postaci kontaktu z jakąś inną żywnością mającą glutem. Ryby nie mają w sobie glutenu, gluten pochodzi z niektórych zbóż.
Nie powinna mieć glutenu. Wędzenie odbywa się poprzez dym ze spalania drzewa. Osoby chore na celiakię mogą jeść makrelę wędzoną i osoby z nietolerancją glutenu też mogą jeść.
Ale nie traktuj moich słów jako wyrocznia i zawsze czytaj to, co jest napisane na opakowaniu.
Jeśli makrela miałaby zawierać gluten, będziesz mieć o tym informacje na opakowaniu tej makreli. Jeśli kupujesz bez opakowania, zapytaj sprzedawcy.