Czy mango to cytrus? Czy je się ze skórką?
Czy mango to cytrus? Czy je się ze skórką? Czy mango zaliczamy do cytrusów? Czy trzeba je obrać ze skórki przed spożyciem?
4 Odpowiedzi
Nie, mango nie jest cytrusem – to owoc w typie pestkowca. Przed zjedzeniem trzeba je obrać i usunąć pestkę.
Chyba byłoby bardzo trudno zjeść skórę mango. Szczególnie, że zazwyczaj w polskich sklepach sprzedaje się je niedojrzałe i zielone.
Lepiej nie jeść skórki mango jeśli kupiłeś je w Polsce. Mogą tam być pozostałości pestycydów. Poza tym czytałam gdzieś, że w skórce mango są jakieś substancje, które mogą wywołać wysypkę, a nawet obrzęk naszej skóry.
Mango nie jest cytrusem.
Mango nie jest cytrusem. Mango to owoc tropikalny pochodzący z drzewa należącego do rodziny Anacardiaceae, natomiast cytrusy, takie jak pomarańcze, cytryny i limonki, należą do rodziny Rutaceae. Mango jest znane ze swojej soczystej i słodkiej miąższu oraz dużej, płaskiej pestki w środku.
Zazwyczaj mango je się bez skórki, ponieważ jest ona dość gruba i może mieć ściągający smak. Aby jeść mango, najpierw należy je obrać, a następnie usunąć miąższ z pestki.
Miąższ mango jest miękki i można go pokroić na kawałki lub wyjeść łyżeczką. Niektóre odmiany mango mają cieńszą skórkę i delikatniejszy smak, ale nadal powszechnie zaleca się jej usunięcie przed spożyciem owocu.