Czy maślaki można suszyć?
Czy maślaki można suszyć? Czy suszyliście kiedyś te grzyby? Nadają się one do suszenia? Jeśli tak, to jak je suszyć?
1 Odpowiedź
Tak, maślaki można suszyć. Niestety, nie jest możliwe ususzenie ich na grzejniku lub sznurku, ponieważ potrzebują odpowiedniej temperatury. Najlepiej suszyć te grzyby w piekarniku lub w specjalnej suszarce.
Maślaki należy również odpowiednio przygotować do suszenia. Pierwszy krok to oczyszczenie ich z ziemi, piasku, igieł itd. za pomocą szczotki i soli. Sól przy okazji zmniejszy warstwę śluzu. W dalszej kolejności trzeba obrać je z tej mokrej, śliskiej warstwy, używając do tego małego nożyka. Następnie większe sztuki powinny zostać przekrojone na mniejsze kawałki.
Suszenie maślaków najlepiej rozpocząć od 45°C. Kiedy zaczną się one kurczyć, należy stopniowo zwiększać temperaturę o kilka stopni, aż dojdzie do 70.