Czy masło orzechowe jest zdrowe? Czy jest ciężkostrawne?
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Czy jest ciężkostrawne, czy lekkostrawne? Czy można jeść codziennie masło orzechowe? Czy masło orzechowe jest rakotwórcze?
1 Odpowiedź
Teoretycznie masło orzechowe można uznać za zdrowe, ponieważ zawiera ono dużo tłuszczów nienasyconych, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, jednakże zawiera ono aflatoksyny, które, według serwisu Heroes Diet, „mogą powodować przewlekłe lub ostre efekty toksyczne o charakterze taretogennym, mutagennym, rakotwórczym, immunotoksycznym oraz hepatotoksycznym”.
Niestety, jest to również produkt ciężkostrawny, kaloryczny.
Więc, gdyby tak dobrze się zastanowić, to zbyt zdrowe ono nie jest; ma zarówno mocne, jak i słabe strony. Lepiej spożywać je w rozsądnych ilościach, tj. maksymalnie 20-40 gramów dziennie (w zależności od od masy ciała i zapotrzebowania kalorycznego).