Czy metalowe garnki są zdrowe? Jakie garnki są najzdrowsze?
Czy metalowe garnki są zdrowe? Jakie garnki są najzdrowsze? Czy metalowe garnki mogą być szkodliwe? Z jakiego materiału są najzdrowsze garnki?
2 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/44063/1669982677-bpthumb.jpg)
Na rynku obecnie mamy wiele materiałów, z których wykonywane są garnki i naczynia do codziennego użytku. Najwyższej jakości garnki ze stali nierdzewnej to te wyprodukowane ze stali 18/10, składającej się w 18% z chromu, a w 10% z niklu. Stal nierdzewna 18/10 jest niezwykle higieniczna, wytrzymała i odporna na korozję. Trudno o jej zarysowanie czy uszkodzenie, w zagłębieniu którego mogłyby namnażać się bakterie. Ze względu na swoje właściwości, używana jest nawet do produkcji narzędzi chirurgicznych. Warto korzystać z takich garnków, ale nie jest to zalecane wszystkim. Nie są to dobre garnki dla alergików, osób uczulonych na pierwiastki metaliczne. Osoby te powinny wybierać garnki bez niklu i chromu, a te pierwiastki są akurat składnikami stali nierdzewnej. Tacy alergicy powinni unikać garnków z zawartością niklu.
Należy także pamiętać, że w garnkach stalowych nie można zbyt długo przechowywać żywności. Zupa lub potrawa jednogarnkowa, która przez parę dni będzie przechowywana w takim garnku, może zyskać metaliczny posmak, istnieje też ryzyko, że stal zareaguje z niektórymi produktami.
Ciężko tak jednoznacznie stwierdzić, które garnki są najzdrowsze, jest wiele materiałów i większość ma jakieś plusy i minusy. Ale godne uwagi są garnki ze szkła. To produkt dla alergików i osób, które chcą mieć pewność, że przygotowane posiłki są w pełni wartościowe. Szkło, z którego wykonane są garnki, nie uczula i nie wchodzi w reakcje z gotowanym jedzeniem. Szklane naczynia ładnie wyglądają w kuchni, łatwo je również myć w tradycyjny sposób, płynem do naczyń.
Godne uwagi są też garnki żeliwne. Żeliwo jest odporne na uszkodzenia, dobrze kumuluje ciepło i nie wydziela żadnych szkodliwych związków podczas podgrzewania do wysokich temperatur i w kontakcie z różnymi potrawami. Podczas obróbki termicznej pierwiastek żelaza przenika do żywności, co jest korzystne dla osób cierpiących na anemię. Naczynia żeliwne nie są jednak zalecane osobom cierpiącym na hemochromatozę.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/48845/1671904116-bpthumb.jpg)
Tak, metalowe garnki sa dość zdrowe. Jeśli są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, np. wspomniana 18/10 (18% chromu i 10% niklu) nie ulegają zarysowanium i korozji, rdzy. Są więc trwałe i utrudniają powstawanie szkodliwych dla ludzi związków oraz namnażanie bakterii.
Warto też zwrócić uwagę na kilka innych cech:
- Najbezpieczniejsze garnki to te, które posiadają atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny).
- Zdrowe garnki są wyprodukowane z materiałów całkowicie bezpiecznych dla naszego organizmu.
- Materiały użyte do produkcji nie zawierają szkodliwych składników, takich jak kadm, ołów, BPA i niskiej jakości teflon. W razie uszkodzenia materiału, zawarte w nim toksyczne związki przenikają do żywności, a później do naszego organizmu.
- Garnki, które są zdrowe są całkowicie obojętne – nie reagują z przygotowywaną w nich żywnością i są odporne na kwasy.
- Posiadają grube dno, odporne na uszkodzenia mechaniczne.
- Są odporne na działanie wysokiej temperatury.