Czy można jeść arbuza i jabłka przy refluksie?
Czy można jeść arbuza i jabłka przy refluksie? Czy arbuz i jabłka są dozwolone przy chorobie refluksowej? Czy pomagają na refluks?
2 Odpowiedzi
Zarówno arbuz, jak i jabłka są warzywami dobrze tolerowanymi przy refluksie, aczkolwiek nijak na niego nie pomagają.
Mogę potwierdzić to, co napisał PeanutButter – arbuz jest generalnie OK przy refluksie. Ma niską kwasowość i dużo wody, więc większość osób z refluksem go toleruje bez problemu.
Z jabłkami jest trochę bardziej skomplikowanie – wszystko zależy od odmiany. Słodkie jabłka (typu Golden Delicious, Gala, Fuji) są zazwyczaj w porządku, ale kwaśne odmiany (Granny Smith, Antonówka) mogą u niektórych osób nasilać objawy. Sam mam czasem refleks i zauważyłem, że kwaśne jabłka potrafią mi go wywołać, szczególnie na pusty żołądek.
Ogólnie przy refluksie najważniejsze jest unikanie:
- cytrusów i innych bardzo kwaśnych owoców
- tłustego jedzenia
- pomidorów
- kawy, czekolady
- mięty
A jeśli chodzi o owoce to najlepsze są: banany, melony (w tym arbuz), gruszki i właśnie słodkie jabłka.
Zawsze warto też obserwować swoją reakcję, bo refleks jest bardzo indywidualny – co jednemu przeszkadza, drugiemu może nie robić różnicy.