Czy można jeść rosół po wycięciu woreczka żółciowego?
Czy można jeść rosół po wycięciu woreczka żółciowego? Czy też rosołu już nie może być w diecie w takiej sytuacji?
2 Odpowiedzi
Rosół jest zbyt tłusty, aby jeść go po wycięciu woreczka żółciowego. Lepiej stosować wówczas dietę lekkostrawną. Z zup sugerowałabym raczej delikatne, warzywne buliony.
Miałem usuniętą żółciową 3 lata temu, więc mogę się podzielić doświadczeniem!
ROSÓŁ jak najbardziej MOŻNA – ale jest jedno „ale” 🙂
Rosół musi być ODTŁUSZCZONY! To kluczowe. Po wycięciu woreczka żółciowego Twój organizm ma problem z trawieniem tłuszczów, bo żółć nie jest już magazynowana i nie wydziela się na raz przy tłustym posiłku.
Co robić z rosołem:
- Gotuj z chudego mięsa (pierś kurczaka, indyk)
- Po ugotowaniu SCHŁÓDŹ i zdejmij tłuszcz z wierzchu
- Można też użyć papierowego ręcznika do zbierania tłuszczu z powierzchni
- Rosół klarowny, bez tłustej warstwy jest super – lekkostrawny i odżywczy
Pierwsze tygodnie po operacji:
- Jedz małe porcje, 5-6 razy dziennie
- Unikaj tłustych rzeczy jak masło, śmietana, tłuste mięsa
- Rosół był jednym z moich podstawowych dań!
Długoterminowo: Po kilku miesiącach organizm się przyzwyczaja i większość osób wraca do normalnej diety (ja po roku mogłem jeść prawie wszystko). Ale na początku – chudego rosołu jak najbardziej można i powinno się jeść!