Czy nasiona chia są zdrowe? Czy mają gluten?
Czy nasiona chia są zdrowe? Czy mają gluten? Czy osoby nietolerujące gluten mogą jeść nasiona chia? Czy warto je jeść? Mają jakieś witaminy i minerały?
4 Odpowiedzi
Nasiona chia nie mają glutenu i są bardzo zdrowe. Kreują dobre warunki w organizmie żeby woda się poprawnie wchłaniała. Żeby działały najlepiej można na przykład pomieszać je z mlekiem kokosowym, albo ryżowym i sobie popijać jako zdrowa przekąska. Sa nawet sycące.
Nasiona chia to świetny deser. Ja bardzo często korzystam z tej opcji. Po pierwsze nie posiadają glutenu i są bardzo zdrowe. To fajna alternatywa na zdrową słodycz, a nawet lekkie śniadanie szczególnie latem ze świeżymi owocami.
Nasiona chia są najlepszym roślinnym źródłem kwasów omega 3, które pomagają chronić nas przed wieloma chorobami. Kwasy omega 3 wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wzroku. Dobroczynny wpływ na zdrowie mają również pierwiastki występujące w nasionach chia: potas, magnez, wapń, sód oraz antyoksydanty, które mają za zadanie chronić delikatne tłuszcze omega przed zjełczeniem.
To, że coś posiada gluten, nie oznacza, że nie jest niezdrowe. Gluten to białko roślinne, które większość ludzi trawi bez najmniejszego problemu.
Nasiona chia są naturalnym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie. Zawierają one dużo błonnika, kwasów omega-3, białka, wapnia, żelaza, potasu, magnezu i witaminę C.
Są także bogatym źródłem antyoksydantów. Wszystkie te składniki wspomagają pracę mózgu, wpływają na pamięć i koncentrację, wspierają układ nerwowy, łagodzą depresję, spowalniają starzenie się, wspierają zdrowie układu pokarmowego, są dobre dla mózgu, wspierają zdrowie kości, pomagają w obniżaniu ciśnienia, redukowaniu stanów zapalnych i wielu innych korzyściach dla zdrowia.