Czy olej palmowy jest niezdrowy? Czy jest rakotwórczy?
W wielu produktach spożywczych współcześnie widuję olej palmowy. I mam dwa pytania związane z nim:
Czy olej palmowy jest niezdrowy? Czy jest rakotwórczy? Czy olej palmowy może przyspieszyć rozwój nowotworu w organizmie?
3 Odpowiedzi
Olej palmowy zdecydowanie nie należy do zdrowych; jako że zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, powinien być spożywany z umiarem. Inną „właściwością uboczną” oleju palmowego jest właśnie rakotwórczość. Dodatkowo zawiera on kwas palmitynowy, który zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworów.
Jeśli kupujecie jakieś produkty smażone w oleju lub zawierające olej, znacznie lepiej jest, aby to był olej rzepakowy lub słonecznikowy. Olej palmowy jest ogólnie bardzo niezdrowy. Dodatkowo wycina się lasy równikowe pod plantacje oleju palmowego, co powoduje ocieplenie klimatu i może mieć katastrofalne skutki.
Od wielu lat olej palmowy jest obiektem kontrowersji z powodu wpływu, jakie jego pozyskiwanie ma na środowisko. Najnowsze badania wykazują, że olej palmowy może być niezdrowy dla ludzi spożywających go.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w swoim raporcie z Maja 2016 roku wskazuje, że olej palmowy jest bardziej rakotwórczy niż jakikolwiek inny olej obecny na rynku. Raport ten podkreśla, że zanieczyszczenia pochodzące z procesu utwardzania tłuszczy w wysokiej temperaturze, takie jak estry glicydolu, 3-monochloropropanediolu (3-MCPD) i 2-monochloropropanediolu (2-MCPD), są najprawdopodobniej rakotwórcze.
Za najbardziej szkodliwy uchodzi tłuszcz palmowy utwardzony, który jest często wykorzystywany w przemyśle spożywczym.
Późniejsze badania także wskazują, że olej palmowy jest szkodliwy. Nie wiem, czemu się go nie zakazuje w produktach spożywczych.