Czy papryka jest zdrowa? Czy jest ciężkostrawna?
Czy papryka jest zdrowa? Czy jest ciężkostrawna? Czy warto jeść paprykę? Czy osoby, które mają zalecane jeść lekkostrawne rzeczy, mogą jeść paprykę? Czy papryka jest dobra dla wątroby?
4 Odpowiedzi
Oczywiście, że papryka jest zdrowa, ma bardzo dużo witamin i minerałów i witaminy C na przykład. Najlepiej jak nie smaży je się na głębokim oleju a raczej jje świeżą z innymi warzywami. W formie sałatki z tuńczykiem jest bardzo pyszna.
Papryka ma sporo wapnia, potasu, a także żelaza – dzięki temu jest dobra podczas profilaktyki anemii.
W papryce jest sporo prowitaminy A. Nie brakuje tam też witaminy C oraz E. Witaminy C jest znacznie więcej, niż w cytrynie. Papryka ma też kwas foliowy, który dobrze wpływa na rozwój i układ nerwowy płodu, jeśli kobieta jest w ciąży.
Papryka ma też w sobie polifenole, które działają antynowotworowo. Tzn. zmniejszają ryzyko nowotworów. Jeśli ktoś jest np. palaczem, to i tak prędzej czy później zachoruje, choćby jadł tonę papryki dziennie. Jedni zachorowują w wieku 50 lat, inni 70 lat. Ale przy paleniu zawsze tak jest – kończy się nowotworem, chyba że palacz wcześniej zejdzie na zawał lub udar.
Niestety o ile papryka jest bardzo zdrowa, to jest ciężkostrawna. Jak ktoś musi być na lekkiej diecie, papryki raczej powinno się unikać, albo jeść w bardzo niewielkich ilościach. W przypadku diety lekkostrawnej lepiej skupić się na innych warzywach i owocach.
Pomidory bez skórki są lekkostrawne. Kalafior, dynia czy marchewka też są lekkostrawne.