Czy papryka rośnie w Szwecji?
Czy papryka rośnie w Szwecji? Czy w Szwecji można kupić lokalną paprykę, czy tylko paprykę z zagranicy? Czy Szwecja ma odpowiedni klimat na uprawianie papryki?
1 Odpowiedź
Klimat szwedzki to zdecydowanie za mało na paprykę w gruncie – za zimno, za krótkie lato, za mało słońca. Papryka to roślina ciepłolubna i w szwedzkim klimacie po prostu nie da rady.
Co jest możliwe:
- Szklarnie z ogrzewaniem i doświetlaniem – Szwecja ma całkiem rozwiniętą produkcję szklarniową (pomidory, ogórki głównie)
- Paprykę też produkują, ale w małej skali – głównie na południu kraju
- Jest droga, bo koszty energii wysokie
W sklepach:
- Lokalna szwedzka papryka – bardzo rzadko i drogie (kilka razy droższa niż importowana)
- 95%+ to import z Holandii, Hiszpanii, czasem Maroka
- Czasem latem/jesienią można trafić na szwedzką szklarniową na rynkach ekologicznych
Szwedzi mają podobny problem jak Norwegowie – zbyt trudny klimat. Importują większość warzyw ciepłolubnych. Lepiej im wychodzą kapusta, brokuły, marchew – rzeczy bardziej odporne na chłód.
Amatorzy próbują w szklarniach przydomowych i podobno da się, ale to wymaga dużo zachodu.