Czy patelnia miedziana jest zdrowa?
Czy patelnia miedziana jest zdrowa? Czy warto kupić miedzianą patelnię? Jakie są wasze opinie na temat miedzianych patelni? Czy nie ma negatywnego wpływu na zdrowie? Dobrze się smaży na takiej patelni? Na indukcję one się nadają?
6 Odpowiedzi
Patelnia miedziana jest dobra. Miedziane naczynia zabijają bakterie, grzyby, pleśń i wszelkie drobnoustroje. Jak byś zostawił wodę na takiej patelni na kilka godzin, masz pewność, że zabiło wszelkie szkodliwe zarazki.
Woda taka też absorbuje jony miedzi, które są dobre dla organizmu.
Miedź ma bardzo dobre przewodnictwo cieplne, dlatego bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa.
Dodatkowo, miedziane naczynia są niezwykle wytrzymałe – nawet na kilkadziesiąt lat.
Ale problem jest taki, że taka patelnia czy garnek bardzo dużo ważą. Trzeba mieć siłę w rękach, aby tym operować.
Naczynia miedziane są cynkowane, ponieważ zbyt długi kontakt żywności z miedzią może zaszkodzić człowiekowi.
Jest zdrowa, naczynia miedziane są pokryte specjalną powłoką. Minusem jest to, że nie można ich myć w zmywarce. Długoterminowo to jest uciążliwe. I koszt patelni miedzianej to też koszt niemały.
Ja kupiłem rodzicom na 40 rocznicę ślubu z rodziną patelnię miedzianą i jeszcze parę rzeczy. Oni nie zmywają w zmywarce, a mają sentyment do takich rzeczy. Oczywiście używanie patelni miedzianej nie szkodzi zdrowiu.
Ktoś wyżej napisał, że jony miedzi są dobre dla organizmu – nie wiem jak to jest, patelnie są pokryte specjalną powłoką.
Nie ma obaw. Możesz spokojnie używać miedzianej patelni. Jest ona w pełni bezpieczna. Podobno naczynia, które mają w składzie miedź zabijają bakterie, pleśń i drobnoustroje. Dodatkowo w naczyniach miedzianych można filtrować wodę.
Tak, patelnia miedziana może być zdrowym wyborem jeśli jest odpowiednio wykończona. Miedź jest znana ze swoich doskonałych właściwości przewodzących ciepło, co pozwala na szybkie i równomierne gotowanie.
Jednak samo naczynie z miedzi nie jest zdrowe do gotowania, ponieważ miedź reaguje z kwasami w żywności i może prowadzić do zatrucia miedzią.
Dlatego patelnie miedziane są zwykle wyłożone innym metalem, jak nikiel, stal nierdzewna lub cyna, które są bezpieczne do kontaktu z żywnością.