Czy pestki słonecznika są ciężkostrawne, czy lekkostrawne?
Czy pestki słonecznika są ciężkostrawne, czy lekkostrawne? Jeśli ktoś musi uważać w diecie na ciężkostrawne produkty, to może sobie pozwolić na pestki słonecznika?
6 Odpowiedzi
Jeśli nie są smarzone, to sa zdrowe. A jeśli są smarzone i jeszcze z solą to już nie są takie zdrowe.
Nie, nie są ciężkostrawne. Nawet powiedziałabym, że słonecznik nieprażony wspomaga trawienie. Ale jeśli jest to prażony solony słonecznik, to może być ciężkostrawny, czemu nie.
Istnieje pewna debata na temat tego, czy nasiona słonecznika są trudne do strawienia, ale ogólnie rzecz biorąc, nie są. Nasiona słonecznika zawierają dużą ilość błonnika, który może faktycznie pomóc w dobrej pracy zdrowia trawiennego i poprawie perystaltyki jelit.
Dodatkowo, nasiona słonecznika są dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym magnezu, który jest uważany za pomocny w trawieniu i dobrze wpływający na pracę serca.
Nasiona słonecznika nie są szczególnie trudne do strawienia, ale mogą powodować pewne problemy trawienne u niektórych osób.
Nasiona zawierają dużo błonnika, który może być trudny do strawienia dla niektórych osób (przy niektórych chorobach nie można jeść dużo błonnika), a także zawierają związek zwany kwasem fitynowym, który może wiązać się z minerałami i utrudniać ich wchłanianie.
Jeśli masz jakiekolwiek problemy z trawieniem, możesz chcieć uniknąć nasion słonecznika, lub przynajmniej jeść je z umiarem.
Niewielka ilość nie zaszkodzi nikomu.
Ja jadam bardzo dużo tych nasion i problemów żadnych nie odnotowuję.
Pestki słonecznika warto jeść. Są bardzo zdrowe i są lekkostrawne. Mają bardzo dużo aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym są bogatym źródłem między innymi antyoksydantów, potasu, żelaza, wapnia, magnezu i witaminy B6.