Czy pierogi z kapustą i grzybami można zamrozić?
Czy pierogi z kapustą i grzybami można zamrozić? Czy mroziliście kiedyś pierogi z kapustą i grzybami? Za dużo nam się zrobiło na święta tych pierogów, nie wszyscy goście się zjawią i trzeba będzie zamrozić, jeśli można. A jeśli można, to jak zamrozić takie pierogi?
2 Odpowiedzi
Moja mama zawsze mrozi pierogi. Teraz z nią nie mieszkam i tylko trochę pamiętam, że na początek lekko parzy te pierogi, nie gotuje ich, tylko takie lekko sparzone wkłada do torebek ze struną. (Oczywiście muszą być chłodne). Potem całość pakuje do zamrażarki, podzielone są na odpowiednie porcje i w razie potrzeby wyciąga.
Jak najbardziej można mrozić. Ja mrożę ugotowane, koniecznie dobrze wystudzone i rozdzielone. Układam je osobno na jakiejś tacce czy talerzu, podmrażam delikatnie, a później ciasno, jeden obok drugiego układam i mrożę w pojemniku lub woreczkach do mrożenia żywności. To wcześniejsze podmrożenie luzem, powoduje, że później przy wyjmowaniu masz ładne pierożki bez posklejania. Ja to czasem specjalnie robię więcej, bo fajnie później wyjąć sobie taką porcyjkę np. miesiąc po świętach i powspominać smaki 🙂