Czy rydze są zdrowe? Czy są gorzkie w smaku?
Czy rydze są zdrowe? Czy są gorzkie w smaku? Jak smakują rydze? Jakie mają właściwości odżywcze? Czy mają witaminy?
2 Odpowiedzi
Wpływ rydzów na zdrowie jest duży. Uzupełniają one niedobory witamin i minerałów, mają także właściwości przeciwreumatyczne, antybakteryjne i immunostymulujące. Rydze zawierają ogromną ilość witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, D i E. Wśród najważniejszych minerałów obecnych w rydzach można wymienić: cynk, fluor, jod, magnez, fosfor, miedź, potas, siarkę, wapń, żelazo i mangan.
Miąższ rydzowy jest w smaku łagodny, a jego zapach przyjemny, grzybowy. Goryczka występuje często po zamrożeniu ich na surowo. Warto je wcześniej blanszować, to zapobiegnie temu procesowi.
Rydze są bardzo smaczne podsmażone na maśle, ale są ciężkostrawne. Osoby muszące być na lekkostrawnej diecie, z chorobami układu pokarmowego, nie powinny ich jeść. Nie są raczej gorzkie w smaku.