Czy salmonella ginie w niskiej temperaturze?
Czy salmonella ginie w niskiej temperaturze? Czy salmonella ginie w zamrażarce? Czy też zamrażalnik nie zabije bakterii salmonelli? W jakiej temperaturze rozwija się salmonella? Czego nie lub salmonella?
1 Odpowiedź
Bakterie salmonelli najlepiej rozwijają się w temperaturze 37-40 stopni C. Wykazują dużą odporność na działanie słońca i dobrze znoszą niskie temperatury. W mięsie i przetworach mięsnych przetrwać mogą nawet do 3 miesięcy, a zamrożone nawet rok. W wodzie przeżywają nawet do 2 miesięcy, na powierzchni sprzętów do ok 14 dni.
Najszybciej zniszczeniu ulegają w temperaturze 100 stopni C. Więc warto sparzyć jajka kurze, to może nas ochronić przez zakażeniem tą niemiłą bakterią, jeśli chcemy spożywać je na surowo. W temperaturze ok 70 stopni, giną po 4 minutach.
Pałeczki salmonelli rozmnażają się w żywności nie zmieniając jej cech organoleptycznych, co może być dla nas bardzo zdradliwe.