Czy słód jęczmienny zawiera gluten?
Czy słód jęczmienny zawiera gluten? Czy słód jęczmienny ma gluten? Ostatnio dowiedziałem się, że mam średnią nietolerancję na gluten i muszę trochę zainteresować się, gdzie ten gluten jest, a gdzie go nie ma. Sporo ludzi unika glutenu, mimo iż nie robią sobie żadnych badań. A gluten sam w sobie nie jest zły, chyba że właśnie ma się nietolerancję.
4 Odpowiedzi
Jęczmień zawiera gluten, a więc słód też go zawiera. Ogólnie jest tak, że teoretycznie np. owies, który nie powinien mieć glutenu ma go. Dzieje się tak dlatego, że zakłady produkcyjne same „skażają” glutenem te produkty, które mieć go nie powinny. Nie ma w tym nic dziwnego, bo za każdym razem przy produkcji musieliby czyścić wszystkie maszyny, przez które to przechodzi. Dlatego czasem na opakowaniach widać, że coś zawiera śladowe ilości glutenu choć teoretycznie nie powinno go tam być.
Tak, słód jęczmienny zawiera gluten. Piwa zawierają gluten, bo zawierają słód jęczmienny. Może są jakieś piwa bezglutenowe.
Zgadza się, słód jęczmienny ma gluten. Ogólnie osoby z celiakią napotykają dużo trudności w sklepach w znalezieniu czegoś, co mogą zjeść.
Niestety tak. Większość piw ma słód jęczmienny, dlatego osoby nie mogące jeść glutenu nie mogą pić większości piw. Musi być specjalne piwo z oznaczeniem, że jest bezglutenowe.
Jako osoba, która ma nietolerancję powiem, że nie jest to wielki problem. Oczywiście większość przetworzonej żywności tak, posiada gluten. Ale wszystko co naturalne, kasze bezglutenowe, ryże, nasiona, warzywa i owoce – jest cała masa produktów.