Czy szyja z indyka jest zdrowa? Co zrobić z szyi indyka?
Czy szyja z indyka jest zdrowa? Ktoś z was jadł kiedyś szyję z indyka? Co zrobić z szyi indyka? Jaką potrawę?
3 Odpowiedzi
Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i odżywcze. Co za tym idzie, mięso z szyi indyka także takie jest.
Kiedyś jadłam u mojej cioci makaron z szyją z indyka. Dość smaczne danie. Oczywiście mięso zostało wcześniej oddzielone od kości. Do tego grzybki, warzywa, śmietana i oczywiście makaron. Szybkie i dobre danie.
Szyja z indyka jest zdrowa, ma stosunkowo mało tłuszczu, a wysokie wartości odżywcze, głównie białko, ale też witaminy i minerały. Warto ją od czasu do czasu zjadać. A najprostszy sposób to ugotować na wolnym ogniu, albo po prostu dodać jako jedno z mięs do mieszanego rosołu.
Szyja z indyka jest zaliczana do jednych z bardziej zdrowych mięs, zwłaszcza dla osób, którym zależy na diecie wysokobiałkowej i niskotłuszczowej. Pomaga też w dostarczaniu witamin i minerałów do organizmu, w tym tych, które często są dostarczane w małej ilości (np. selen).
Ale przyznaję, że gotuję tak rzadko, że nie znam przepisów.