Czy tłuszcz jest zdrowy? Czy podnosi cukier? Czy tuczy?
Mam 4 pytania dotyczące tłuszczu:
- Czy tłuszcz tuczy? Czy powoduje nadwagę?
- Czy tłuszcz podnosi cukier?
- Czy tłuszcz jest zdrowy?
- Czy tłuszcz szkodzi?
Pytania 3 i 4 to w sumie to samo, chodzi mi o to czy tłuszczów powinno się unikać, czy też tłuszcz jest dobry dla człowieka?
6 Odpowiedzi
Najzdrowsze są tłuszcze nasycone. One podnoszą w organizmie ten dobry cholesterol. Tłuszcze te występują na przykład w rybach takich jak łosoś, makrela i wielu innych. Są one też w orzechach oraz w oliwie i oleju rzepakowym. Dlatego też przy pracy umysłowej zaleca się jedzenie ryb i orzechów, ponieważ to wspomaga pracę umysłu.
Tłuszcze są potrzebne organizmowi, ale oczywiście w odpowiednich proporcjach. Dzięki tłuszczowi do naszego organizmu wchłania się witamina A odpowiedzialna za między innymi dobry wzrok oraz witamina D odpowiedzialna za kości i odporność.
Trzeba jeść tłuszcze z przewagą tłuszczów nienasyconych występujących w olejach i rybach. Ona nie podnoszą złego cholesterolu w organizmie. Zwykły tłuszcz zwierzecy też wam nie zaszkodzi, ale jego nadmiar podnosi zły cholesterol.
Tłuszcz powoduje nadwagę spożywany w nadmiernych ilościach. Tak samo jak każda inna substancja będzie podnosić wam uwagę jeśli jest jej za dużo. Na przykład za dużo cukru i białka też podniesie wagę.
Tłuszcz to nie jest cukier więc nie podnosi cukru. Chyba że jakoś pośrednio.
Tłuszcze należą do odżywczych składników pożywienia. Dostarczają organizmowi związków niezbędnych do rozwoju oraz utrzymania zdrowia i pełnią w organizmie funkcje istotne dla podtrzymania życia. Dobre tłuszcze to tłuszcze jednonienasyceniowe i wielonasyceniowe. Złe tłuszcze to natomiast te produkowane przemysłowo czyli tłuszcze trans.
Co do nadwagi to jeśli spożywamy bardzo dużo tłuszczu i nie dochodzi do jego spalania w codziennym trybie życia człowieka. to tłuszcz taki odkłada się i tworzą się zapasy czyli nadwaga. Dieta powinna być dostosowana do naszej aktywności i trybu życia.
Tłuszcz sam w sobie nie powoduje podniesienia cukru. Wszystko zależy z czym go połączymy. Duże ilości węglowodanów w połączeniu z tłuszczem może spowodować podniesienie tego poziomu.
Niewielkie ilości tłuszczu w naszej diecie są wręcz zalecane dla naszego zdrowia. Gorzej, jak jest go za dużo i do tego tego bardziej szkodliwego. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co i ile spożywamy.
Tłuszcze roślinne są ogólnie lepsze od zwierzęcych, ale odrobina tłuszczów zwierzęcych w diecie nie jest szkodliwa. Pod warunkiem, że nie jest tych tłuszczów zdrowo i dbamy o inne aspekty zdrowego stylu życia – ogólnie zdrowa dieta, ruch, dobre relacje z otoczeniem, radzenie sobie ze stresem.