Czy twarde awokado można jeść? Czy ono dojrzeje?
Czy twarde awokado można jeść? Czy ono jeszcze dojrzeje? Czy awokado dojrzewa po zerwaniu?
Co zrobić, gdy mam twarde awokado?
4 Odpowiedzi
Jeżeli awokado jest twarde to znaczy, że nie jest dojrzałe. A niedojrzałe awokado jest niestety gorzkie w smaku. Nikt ci nie zabroni go zjeść, ale kiedy ja takie zjadłem to nie powiem by był to rarytas.
Awokado dojrzewa sobie pomału, przy czym mnie się nie zdarzyło, aby mi dojrzało. Kiedy je tak trzymałem w domu i czekałem aż stanie się lepsze, to po prostu się zepsuło. Może źle je przechowywałem, może są na to lepsze sposoby. Ale wiem, że jest sposób na to, aby sprawdzić jakie ono jest jeszcze kupując je w sklepie.
Awokado ma taką końcówkę gałązki, trzeba tą końcówkę oderwać i zobaczyć kolor jaki jest na awokado. Jeśli jest on brązowy, to wtedy w środku będzie ono poczerniałe i zepsute. Niedojrzałe będzie zielonkawe, a dojrzałe będzie miało kolor lekko żółty.
Twarde awokado można jeść, ale nie będzie ono tak dojrzałe i dlatego nie będzie miało takiego smaku jak miękkie awokado. Jeśli szukasz bardziej dojrzałego awokado, możesz umieścić twarde awokado w papierowej torbie z dojrzałym bananem. Gaz etylenowy z banana pomoże przyspieszyć proces dojrzewania.
Podczas gdy twarde awokado może nie być tak przyjemne do jedzenia jak dojrzałe, nadal jest bezpieczne do jedzenia. Możliwe jest również dojrzewanie twardego awokado poprzez umieszczenie go w papierowej torbie z dojrzałym bananem na 24-48 godzin.