Czy zakwas na żurek może się zepsuć? Czy można go mrozić?
Czy zakwas na żurek może się zepsuć? Czy można mrozić zakwas na żurek? Jak długo można go przechowywać w lodówce? Czy może się on przeterminować?
4 Odpowiedzi
Owszem, zakwas na żurek może się zepsuć. Może do tego dojść wówczas, gdy mieszanina wody i mąki zostanie skażona bakteriami gnilnymi (przez co nastąpi proces rozkładu) lub gdy zakwas po ukiszeniu będzie źle przechowywany.
Dodam w tym miejscu, że ukiszony zakwas powinien być przechowywany w temperaturze od 1 do 5°C.
Teoretycznie można mrozić zakwas na żurek, ale jeśli nie jest to absolutnie konieczne, lepiej unikać takiego rozwiązania.
W lodówce może on być przechowywany przez maksymalnie 14 dni, aczkolwiek jedynie w czystym i szczelnym szklanym pojemniku.
Według powyższego – tak, zakwas na żurek może się przeterminować.
Bardzo łatwo poznać, czy zakwas jest zepsuty; otóż kiedy się zepsuje na jego powierzchni widać pleśń lub brązową skorupkę.
Każdy produkt spożywczy prędzej czy później się psuje – nie ma produktów, które wiecznie nadają się do spożycia.
Zakwas się szybko nie psuje, więc lepiej go nie mrozić, tylko przechować w lodówce.
Tak, zakwas na żurek może się zepsuć, szczególnie jeśli nie jest przechowywany prawidłowo. Zakwas na żurek powinien być przechowywany w lodówce po zakończeniu fermentacji.
W takich warunkach może być dobry przez około 2 tygodnie. Nie zaleca się zamrażania zakwasu.
Jeśli zakwas zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach lub zmienia kolor, oznacza to, że może być zepsuty i nie nadaje się do spożycia. Ważne jest, aby sprawdzać zakwas i kontrolować jego jakość przed użyciem w potrawach.