Czy zielone pomidory są zdrowe? Czy można jeść?
Czy zielone pomidory są zdrowe? Czy jedliście kiedyś zielone pomidory? Czy można jeść zielone pomidory?
5 Odpowiedzi
Zielone pomidory to jedna z odmian, albo mogą to być niedojrzałe pomidory. W obu wersjach są jadalne i nie powinny zaszkodzić. Szczególnie jako odmiana. Ponieważ produkuje się ichmniej, to mogą mieć nawet więcej wartości odżywczych niż czerwone.
Ja jadłam zielone pomidory. Sa albo takie małe pomidorki ciemno zielone albo takie bycze serca, które jeszcze dojrzewają i dlatego są zielone. Oba rodzaje bardzo pyszne.
Jeśli chodzi o zielone niedojrzałe pomidory, to można je jeść, ale nie na surowo. Na surowo można jeść tylko dojrzałe pomidory.
W zielonych niedojrzałych (nie w tej zielonej odmianie) pomidorach znajdują się solanina oraz tomatyna.
Związki te prowadzą do zatrucia organizmu. Gdy pomidor dojrzewa, substancje te znikają powoli. Tzn. tomatyna znika, a solanina pozostaje w liściach i łodygach – nie wolno ich jeść. Lekkie zatrucie to problemy z jelitami, a ciężkie zatrucie to problemy neurologiczne lub śmierć.
Jeszcze zapomniałem dodać, że zielone niedojrzałe można jeść po przetworzeniu (np. gotowaniu), ale tylko w niewielkich ilościach. Najlepiej po prostu jeść dojrzałe pomidory.
Zielone pomidory nie są jeszcze dojrzałe i jako takie nie mają takich wartości odżywczych jak dojrzałe pomidory. Jednak nadal są zdrową żywnością i można je jeść. Zielone pomidory są dobrym źródłem witamin A i C, a także błonnika.
Zawierają również likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Podczas gdy zielone pomidory mogą nie być tak słodkie jak dojrzałe pomidory, nadal mogą stanowić pyszny dodatek do sałatek, salsy i innych potraw.