Czy zimne ziemniaki są zdrowe? Czy warto jeść?
Ostatnio spotkałam się z opinią, że zimne ziemniaki są zdrowie. Że są źródłem skrobi opornej, która jest jakimś rodzajem błonnika i jest dobra dla organizmu. Czy to prawda? Warto jeść zimne ziemniaki? Ktoś z was jada zimne ziemniaki? O co dokładnie chodzi – trzeba ugotować i wystudzić?
4 Odpowiedzi
Można jeść zimne ziemniaki. Na przykład w sałatkach są zimne ziemniaki i nic się nie dzieje złego. Wiadomo, do obiadu lepiej je się ciepłe ziemniaki.
Również uważam, że jedzenie zimnych ziemniaków to nic złego. Podobno zimne ziemniaki są bardzo zdrowe – pozytywnie wpływają na poziom cukru we krwi. Słyszałam też gdzieś, że zimne ziemniaki są bardzo pomocne w profilaktyce raka jelita grubego i okrężnicy. Chodzi tutaj o skrobię. Jest ona naturalnym prebiotykiem. Ponadto na skutek fermentacji tej skrobii powstaje kwas masłowy, który właśnie odgrywa dużą rolę w ochronie układu pokarmowego przed nowotworami.
Tak to prawda, ziemniaki są źródłem skrobi opornej. Jest to rodzaj specyficznego rodzaju błonnika pokarmowego, który wykazuje bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a dokładnie jelita. Dzięki fermentacji w jelicie grubym, skrobia oporna stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii zamieszkujących przewód pokarmowy człowieka.
Źródłem skrobi opornej są m.in. niedojrzałe banany, kukurydza, ziemniaki, czerwona fasola, ciecierzyca, soczewica, płatki kukurydziane, ryż, kasze, makarony. Jej ilość zwiększa się natomiast w ugotowanych, a następnie schłodzonych ziemniakach, ryżu, makaronach oraz kaszach.
Ziemniaki możesz podawać odgrzane, chodzi o to, żeby odleżały swoje. A nie tak jak zawsze zjeść je zaraz po ugotowaniu. Zimne jedzenie takie prosto z lodówki też nie jest dobre bo wychładza organizm i spowalnia trawienie.
Tak, zimne ziemniaki są zdrowe i można je jeść, ale tylko jeśli zostały prawidłowo przygotowane i schłodzone.
Zimne ziemniaki są źródłem opornej skrobi, rodzaju błonnika, który nasz organizm nie trawi całkowicie. Oporna skrobia ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa zdrowia jelit, obniżenie poziomu cukru we krwi i uczucie sytości.
Pomimo tych korzyści, zimne ziemniaki nie powinny być jedzone surowe. Ziemniaki surowe zawierają toksynę solaninę, która może powodować problemy żołądkowe.
Bezpieczne jest jedzenie ziemniaków, które zostały upieczone, ugotowane lub smażone, a następnie schłodzone.