Czym przyprawić bigos? Jakie przyprawy użyć do bigosu?
Czym przyprawić bigos? Jakie przyprawy dodajemy do bigosu? Jak zrobić własną przyprawę do bigosu? Czy dodać też jakieś zioła?
3 Odpowiedzi
Bigos to naprawdę fenomenalnie proste danie i zazwyczaj wystarcza tylko odrobina pieprzu, aby miało idealny smak. 🙂 Resztę załatwi aromat kapusty i mięsa.
Tutaj już dość obszernie pisano, jakie przyprawy użyć do bigosu:
Bigos to tradycyjna potrawa polska, której składniki i proporcje przypraw są różne w zależności od regionu.
Najczęściej do przygotowania bigosu używa się liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, czosnku, cebuli, pieprzu czarnego i słodkiej papryki.
Dodatkowo, jeśli chcemy wzmocnić smak bigosu, możemy doprawić go tymiankiem, cząbrem, majerankiem oraz kolendrą.