Czym przyprawić karpia i jak usmażyć?
Czym przyprawić karpia i jak usmażyć, aby był chrupiący? Jakie przyprawy użyć do karpia? Czym go natrzeć? Jakie przyprawy dobrze komponują się z karpiem?
Jak smażyć karpia? Długo trzeba go smażyć?
3 Odpowiedzi
Wystarczy solą i pieprzem go przyprawić i będzie smaczny. Można ewentualnie dodać soku z cytryny.
A jak chcesz zaszaleć, można dodać odrobinkę surowego koperku. Dzięki temu smak ryby zostanie podkreślony. Ale nie dodawaj za dużo.
Aby karp był bardziej chrupiący, smaż go na średnim ogniu, na dużej ilości oleju z dodatkiem masła. Tak, aby dobrze załapało rybę.
Potrząsaj i obracaj, ale pilnuj, żeby temperatura nie była za wysoka, żeby nie przypalić masła.
Ja marynuję karpia w mleku z dodatkiem soli. 3 szklanki mleka i dwie płaskie łyżeczki soli. Trzymam 5-7 godzin w takiej marynacie.