Czym przyprawić łososia do pieczenia?
Jak przyprawić łososia do pieczenia? Jakie przyprawy i zioła zastosować? Jak upiec łososia? Co zrobić, aby łosoś zachował swoją soczystość i nie był suchy? Jak zamarynować łososia przed pieczeniem? Jakie zioła pasują do łososia? Jaka marynata jest najlepsza?
3 Odpowiedzi
Łososia do pieczenia najlepiej przyprawić solą, pieprzem (w szczególności poleca się świeżo zmielony), czosnkiem oraz sokiem z cytryny (choć niektórzy używają skórki). Jeśli ktoś lubi, można dodać jeszcze koperek; osobiście za tym nie przepadam. Ewentualnie może być też natka pietruszki, estragon albo rozmaryn.
W skład marynaty powinna wchodzić również oliwa.
Marynowanie łososia powinno trwać mniej więcej dwie godziny, ale myślę, że nie zaszkodzi, jeśli czasami potrwa to troszkę dłużej.
Dla mnie podstawa to sól i pieprz, może nie być nic więcej. Po co kombinować.
Łosoś to ryba o delikatnym smaku, który można podkreślić odpowiednimi przyprawami. Oto kilka propozycji przypraw do pieczenia łososia:
-
Klasyczne połączenie:
- Sól morska
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Sok z cytryny
- Koperek
-
Ziołowe akcenty:
- Rozmaryn
- Tymianek
- Bazylia
- Oregano
-
Orientalne nuty:
- Imbir
- Czosnek
- Sos sojowy
- Miód (do glazury)
-
Pikantna wersja:
- Papryka wędzona
- Chili w płatkach
- Czosnek granulowany
- Cebula w proszku
-
Skandynawskie inspiracje:
- Koperek
- Anyż
- Biały pieprz
- Skórka cytrynowa
Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością przypraw – łosoś ma delikatny smak, który łatwo zagłuszyć. Przed pieczeniem możesz też natrzeć rybę oliwą z oliwek, co pomoże utrzymać jej soczystość.
Dodatkowo, świeże zioła dodane tuż przed końcem pieczenia mogą nadać potrawie świeżości i aromatu.