Czym są drożdże? Z czego są produkowane?
Z czego produkowane są drożdże? Czym są drożdże? Jak robi się drożdże? Jak powstają drożdże? Czy drożdże to istoty żywe? Czy drożdże to zwierzęta?
1 Odpowiedź
Drożdże są żyjącym organizmem, pewnym gatunkiem jednokomórkowych grzybów z rodziny drożdżakowatych, który rozmnaża się poprzez pączkowanie. Proces powstawania drożdży bazuje na fermentacji tlenowej. Rozwijają się na podłożach zawierających w sobie cukry proste, odpowiadają za procesy fermentacji produktów spożywczych. Ze względu na swoje funkcje drożdże dzielimy na m.in:
- drożdże kefirowe
- drożdże piwne
- drożdże winne
- drożdże piekarnicze.
Komercyjna produkcja drożdży piekarniczych opiera się na specjalnie wyselekcjonowanych szczepach drożdży. Proces rozpoczyna się od laboratorium, gdzie zachowane wcześniej drożdże są namnażane w odpowiednich warunkach. Do drożdży dostarczana jest woda, melasa czyli cukry, powietrze oraz surowce i materiały pomocnicze. Do usunięcia części substancji stosuje się wirowanie. Po wirowaniu uzyskujemy mleczko drożdżowe. Aby uzyskać drożdże w postaci bloku wykorzystuje się proces filtrowania próżniowego do usunięcia pozostałej wody z produktu.