Czym się różni maślanka od jogurtu?
Czym się różni maślanka od jogurtu? Czym się różni jogurt od maślanki? Co jest zdrowsze – jogurt, czy maślanka? Co lepsze jest na jelita – maślanka czy jogurt?
2 Odpowiedzi
Maślanka to niskotłuszczowy napój powstały jako produkt uboczny podczas produkcji masła. Ma łagodny smak i jest orzeźwiająca. Zawiera mniej kalorii niż jogurt.
Z kolei jogurt otrzymywany jest z mleka pasteryzowanego z dodatkiem kultur bakterii fermentacji mlekowej. Jest gęstszy od maślanki, ponieważ zawiera większą ilość białka. Zawiera również więcej kalorii niż maślanka.
Jeśli chcemy poprawić perystaltykę jelit albo zapobiec biegunkom, to, o ile nie mamy nietolerancji laktozy ;), świetnie sprawdzą się w tym celu jogurty.
Chociaż zarówno maślanka, jak i jogurt są produktami mlecznymi, istnieje między nimi kilka kluczowych różnic. Maślanka powstaje z mleka, które zostało poddane fermentacji bakteryjnej, natomiast jogurt powstaje poprzez dodanie bakterii do mleka.
Oznacza to, że maślanka jest lekko kwaśna i ma rzadszą konsystencję niż jogurt. Jogurt zawiera również żywe kultury bakterii, które mogą być korzystne dla zdrowia jelit.