Czym się różni rumsztyk od kotleta mielonego?
Czym się różni rumsztyk od kotleta mielonego? Co to jest rumsztyk? Jaka jest różnica między tymi kotletami?
2 Odpowiedzi
Rumsztyk przygotowywany jest z mielonego mięsa wołowego (kotlety mielone są z mięsa wieprzowego albo mieszanki wieprzowiny i wołowiny) i nie używa się czerstwej bułki i bułki tartej (które w przypadku kotletów mielonych są podstawą).
Rumsztyk to kawałek całego mięsa, zwykle wołowiny z udźca – taki dobry stek do smażenia lub grillowania. To jest po prostu kawałek surowego mięsa, nie mielony.
Kotlet mielony to zmielone mięso (wieprzowina, wołowina, drób) zmieszane z bułką, jajkiem, czosnkiem i uformowane w placek. Potem panierowany i smażony.
Różnica jak niebo i ziemia – jedno to stek, drugie to mielone 😀 Rumsztyk smażysz szybko z krwią albo średnio, kotlet mielony musisz usmażyć na wylot.
Ceny też różne – rumsztyk droższy!