Czym zastąpić amaretto? Zamiennik / alternatywa dla ameretto
Czy znacie jakieś alternatywy dla ameretto? Istnieje jakiś zamiennik dla amaretto? Czy jak np. robicie tiramisu, to można coś użyć zamiast ameretto? Czy może amaretto jest niezastąpione?
8 Odpowiedzi
Możesz po prostu nie stosować amaretto – nie musi tego być w składzie. Najważniejszym składnikiem tiramisu jest kawa. Kawa to podstawa. Można zrobić tiramisu bez alkoholu.
Po prostu użyj dobre kawy, pamiętaj o mascarpone. Jeśli uda Ci się też załatwić do tiramisu biszkopty włoskie, to już jest mistrzostwo. Robi różnicę, szczególnie dla smakoszy. Ja jestem smakoszem i dla mnie robi.
Możesz użyć brandy lub koniaku. To zależy, dlaczego nie chcesz użyć amaretto. Jeśli po prostu nie masz, to brandy czy koniak będą dobrym zastępnikiem. Jeśli z kolei ktoś z gości ma chorobę alkoholową i nie może być nawet kropelki czy aromatu alkoholu, to trzeba po prostu nie dodawać tego. W oryginalnym włoskim przepisie tiramisu nie ma alkoholu.
Z tego co ja wiem, do tiramisu nie dodaje się amaretto, tylko wino marsala. Amaretto to jest zamiennik, jak nie masz tego wina. Ale podejrzewam, że w internecie jest tyle przepisów na tiramisu, że już ciężko stwierdzić, który jest najbardziej oryginalny i najbardziej pierwotny.
Jak dla mnie to nie ma zamiennika dla amaretto. Ten likier jest jedyny w swoim rodzaju.
Ciasteczka amaretti, które można kupić między innymi w Lidlu
Można dodać odrobinę likieru kawowego, albo po prostu czystej wódki. Ale niewiele, tak aby nie była ona dominującym smakiem.

Amaretto to włoski likier o smaku migdałowym, jednak jeżeli go nie masz, możesz zastąpić go innymi alkoholami o podobnych nutach smakowych.
Możliwymi zamiennikami mogą być np. brandy z dodatkiem ekstraktu migdałowego, Orgeat (syrop migdałowy), czy nawet niealkoholowy syrop migdałowy.
Pamiętaj jednak, że każda z tych alternatyw może nieco zmienić smak twojego dania lub drinka.