Czym zastąpić awokado? Zamienniki / alternatywy dla awokado
Jakie są zamienniki awokado? Znacie alternatywę dla awokado? Czym można zastąpić awokado? Czy można w ogóle czymś zastąpić awokado?
8 Odpowiedzi
Dobrym zamiennikiem awokado będzie pesto. Pesto jest podobnie tłuste oraz wilgotne. Awokado za często nie można jeść. W pesto jest Oliwa, orzechy bazylia. Ma dużo witaminy A.
Ja ostatnio zamiast awokado używałam bananów. Banana możesz użyć zamiast awokado w przypadku deserów, koktajlów, a nawet czasami sałatek. Ja robiłam deser i użyłam banana zamiast awokado.
Banany ogólnie trzeba jeść, mają dużo witaminy C i E oraz K.
Banany mają też potas, wapń i magnez.
Ja lubię używać na kanapki awokado, a jak nie mam awokado albo mi się chwilowo przeje to używam masło orzechowe. Masło orzechowe jest bardzo podobne do awokado i prawdopodobnie jest nawet zdrowsze.
Oczywiście zwykłe masło też czasami jem. Tylko kupują bez laktozy bo mam nietolerancję laktozy. Robiłem sobie test na nietolerancję.
Raczej masło orzechowe nie jest zdrowsza od awokado tak jak wspomniał poprzednik, ale jest dobrą alternatywą. Nasiona chia to też jest świetny zamiennik awokado.
No i oczywiście jest hummus który można sobie przygotować i który zastąpi wam awokado. Wśród wegetarian bardzo popularny.
Moja siostra jest fanatyczką awokado. Zawsze jak kupuję prezent dla siostry na urodziny lub święta, to kupuję jej także awokado i dokładam do paczki z prezentem. Nie wiem nawet, czemu tak lubi.
Lubi też masło orzechowe i różne takie wegetariańskie przekąski, ja się na tym nie znam za mocno. Podobno na kanapki używa się awokado, to równie dobrze można sobie użyć pasty pomidorowej czy pasty jajecznej.
Awokado można zastąpić wieloma produktami. Dobrą alternatywą mogą być oliwki, jajka czy ser.
Pesto także może stanowić alternatywę dla awokado.
Masło orzechowe może być alternatywą awokado. Wiem to stąd, że ostatnio używałam awokado zamiast masła orzechowego.
Awokado jest unikalne ze względu na swoją kremową konsystencję i zdrowe tłuszcze, ale istnieją alternatywy, które można użyć w zależności od dania:
1. Tłuczone Banany: Świetnie sprawdzają się jako zamiennik awokado w smoothie lub deserach.
2. Puree z Groszku: Może zastąpić awokado w guacamole lub jako spread na kanapki.
3. Hummus: Bogaty w białko, hummus może służyć jako alternatywa dla awokado w kanapkach lub jako dip.
4. Oliwa z Oliwek: Jeśli szukasz zdrowych tłuszczy, oliwa z oliwek może być dobra alternatywa.
5. Masło Migdałowe: Może zastąpić awokado w smoothie, dodając kremowej konsystencji.
Pamiętaj, że te zamienniki mogą nie dokładnie naśladować smaku i konsystencji awokado, ale mogą dostarczyć podobne korzyści zdrowotne lub służyć podobnemu celowi w przepisach.