Czym zastąpić bułkę tartą? Alternatywy bułki tartej
Czy jest jakaś alternatywa bułki tartej? Czy bułka tarta ma jakiś dobry zamiennik? Co zamiast bułki tartej można użyć, np. jako panierka kotleta, albo jako podsmażona posypka? Czym zastąpić bułkę tartą?
2 Odpowiedzi
Ja zamiast bułki tartej bardzo często stosuję kaszę manną, sprawdza się idealnie. Super sprawą jest też dostępna ostatnio coraz powszechniej azjatycka panierka panko. Dobrym pomysłem jest zastąpienie bułki jako panierki, płatkami cornflakes. 🙂
Oto najlepsze zamienniki bułki tartej, w zależności od zastosowania:
Do panierowania:
- Płatki kukurydziane (corn flakes) – pokruszone, dają chrupką panierkę
- Krakersy lub herbatniki – zmielone w blenderze, świetnie się sprawdzają
- Płatki owsiane – można użyć całych lub zmielonych na mniejsze kawałki
- Mąka kukurydziana – daje delikatną, chrupką teksturę
- Panko – japońska bułka tarta, większe płatki, bardzo chrupiąca
- Wiórki kokosowe – do ryb i kurczaka, dodają słodkawy smak
- Zmielone orzechy – migdały, orzechy włoskie, pistacje (uwaga na alergeny)
- Parmezan tarty – dla bardziej intensywnego smaku
Do kotletów i pulpetów (jako składnik wiążący):
- Płatki owsiane błyskawiczne – doskonale wchłaniają wilgoć
- Kasza manna – świetnie wiąże masę
- Mąka ziemniaczana lub kukurydziana – w mniejszych ilościach
- Suchy ser twarogowy – pokruszony, dodaje też białka
- Ugotowane ziemniaki – rozgniecione, naturalne spoiwo
- Namoczona i odciśnięta bułka – klasyczna alternatywa
Do zapiekanek:
- Pokruszone chipsy – ziemniaczane lub kukurydziane
- Posiekane orzechy z masłem – na wierzch zapiekanki
- Tarta mozzarella lub inny ser – dla złocistej górnej warstwy
- Płatki migdałowe – delikatne i zdrowe
Wskazówka dodatkowa gratis 🙂 – Wybór zamiennika zależy od dania – do mięsa sprawdzą się bardziej neutralne opcje, do ryb można eksperymentować z kokosem czy kukurydzą, a do warzyw świetnie pasują orzechy czy sery.