Czym zastąpić estragon? Co zamiast estragonu?
Jakie znacie alternatywy dla estragonu? Czym zastąpić estragonu, gdy nie mamy w kuchni i nie możemy szybko dostać? Co można użyć zamiast estragonu? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
27 Odpowiedzi
Ostatnio w moim pięknym nowym telewizorze oglądałem jakiś program kulinarny i mówili o estragonie. Prowadzący powiedział, że zioła to nie perfumy i najlepiej postarać się zdobyć ten estragon, a jak nie ma, to skomponować inną mieszankę przypraw. I tam wymienił kilka, ale już nie pamiętam nazw.
Ja jak nie mam pod ręką estragonu, a jest w przepisie to go po prostu pomijam. Czasami warto w takiej sytuacji dodać po prostu swoje ulubione zioła. Np. bazylię lub rozmaryn. Potrawa o wiele bardziej będzie smakować z ulubionymi ziołami;)
Jeśli szukasz zamiennika soli do marynatu i nie masz estragonu, możesz użyć curry albo kolendry. Estragon można zastąpić wieloma przyprawami i ziołami w zależności od potrzeb.
Ja jak nie mam jakiejś specyficznej przyprawy typu estragon to po prostu w przepisie pomijam ją. Potrawa wiele nie traci.
Jeśli szukasz zamiennika dla estragonu, jest kilka opcji, które możesz wypróbować. Jedną z nich jest użycie innego zioła o podobnym smaku, np. bazylii, oregano lub tymianku. Inną opcją jest użycie octu lub soku z cytrusów, aby dodać podobne zing do swojego dania.
jeśli danie jest pikantne, to tymianek lub rozmaryn mogą być dobrymi zamiennikami. Jeśli danie jest słodkie, wtedy mięta lub bazylia może się nadać jako zamiennik.
Rozmaryn lub tymianek dobrze sprawdzą się w daniach z kurczaka lub indyka. Jeśli przygotowujesz danie rybne, dobrym wyborem będzie koperek lub koper włoski. A w przypadku dania z warzyw, bazylia lub oregano byłyby dobrymi zamiennikami.