Czym zastąpić majonez? Alternatywa / zamiennik majonezu
Wiadomo, że majonez to nie jest jakiś mega zdrowy składnik potrawy, delikatnie mówiąc. Jak ktoś musi przestrzegać restrykcyjnej diety, to raczej się nie zaleca.
Jaka jest alternatywa dla majonezu? Czy można zastąpić majonez np. w sałatce? Są jakieś dobre i zdrowie alternatywy dla majonezu? Istnieje jakiś sensowny zamiennik, który nie zepsuje smaku?
6 Odpowiedzi
Oczywiście – majonez w wersji fit można zastąpić jogurtem naturalnym czy nawet śmietaną. Dobrą alternatywa jest również rozgniecione, dojrzałe awokado.
Jeśli chodzi o zamianę majonezu w sałatce na opcję bardziej zdrową, dobrym rozwiązaniem jest jogurt naturalny lub jogurt grecki.
Zamiast majonezu możesz zrobić sobie dip oliwkowy. Potrzebujesz do tego oliwy z oliwek, oliwek, pół ząbka czosnku, z 4-5 liści bazylii ze 3 łyżeczki jogurtu greckiego.
Można sobie to zblendować w blenderze. Lub po prostu polać potrawę oliwą z oliwek. Albo inną oliwą, teraz tych olejów jest naprawdę dużo w sklepach, są nawet smakowe.
Ja dodaje jogurtu niskotłuszczowego do sałatek. Ale jeśli chodzi o sos do mięsa, to już ta zdrowa wersja się nie sprawdza niestety.
W sałatce jarzynowej, w sosie czosnkowym czy w sałatce z tuńczykiem można zamiast majonezu użyć jogurt naturalny. Jakiś bardziej gęsty, o podobnej konsystencji do majonezu.
Jeśli robisz np. sos czosnkowy, to po prostu nie dodawaj majonezu. Smak nie będzie ten sam, ale sos będzie o wiele lżejszy i zdrowszy.