Czym zastąpić margarynę? Alternatywy dla margaryny
Czym zastąpić margarynę? Jakie są alternatywy dla margaryny? Pytam zarówno o sytuację, gdy chcemy margarynę na kanapkę, jak i w przepisie na ciasto czy w ogóle w diecie.
Znacie jakieś dobre zamienniki margaryny? Co można w określonych sytuacjach użyć zamiast margaryny?
4 Odpowiedzi
Na pewno margarynę można zastąpić masłem. Ponadto na pewno sprawdzić się mogą oleje: rzepakowy, słonecznikowy czy z pestek winogron oraz oliwa z oliwek.
Zamiast do margaryny do ciasta można zastosować jedną szklankę oleju.
Ja ostatnio użyłam olej rzepakowy i sprawdził się.
Olej słonecznikowy czy olej z pestek winogron też powinny się nadawać.
Najłatwiej będzie masłem albo smalcem. Do tego na kanapkę możesz położyć sobie odribinę głakiego, białego serka, np. typu Bieluch. Do pieczenia, smażenia możesz użyć olejów.
Najprościej możesz zastąpić ją masłem. W zasadzie to nawet lepiej zrezygnować z margaryny, bo to jest niezdrowy tłuszcz. Mocno utwardzany, co oznacza, że można od niego zachorować. Kolejną alternatywą jest smalec.