Czym zastąpić masło w kanapce?
Czym można zastąpić masło w kanapkach? Czy ktoś z was też musi ograniczać masło w diecie? Jak tak, to co sobie dajecie na kanapkę zamiast masła, aby był podobny efekt?
15 Odpowiedzi
Zamiast masła na kanapkach uwielbiam pastę z bananów – ale to zazwyczaj przy słodkich kanapkach. Jak robię sobie kanapkę z wędliną lub innymi słonymi dodatkami to zamiast masła używam oliwy z oliwek albo robię pastę z awokado. Pyszne. Nie tęsknię za masłem:)
Zamiast masła na kanapce dobrze sprawdzi się avocado (awokado) – ten owoc.
Wystarczy awokado rozdrobnić i dołożyć soli i sprawa załatwiona.
Awokado ma sporo błonnika, antyoksydantów, witamin, samo się prosi aby użyć zamiast masła 🙂 Ale wiadomo że owoce awokado trochę kosztują, jednak samo prawdziwe masło też nie należy do najtańszych.
Jako alternatywa masła na kanapce możesz spróbować musztardę lub chrzan. Jak np. jesz kanapki z jajkiem czy wędliną, położyć sobie musztardy czy chrzanu. Zlikwiduje to wrażenie, że kanapka jest sucha.
Można też zastosować masełko czosnkowe z fasoli, bardzo dobrze się sprawdzi się w roli masła, jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść masła. Smaczne i pożywne.
Czym zastąpić masło na kanapce? Zamiast masła na kanapce możesz użyć masła orzechowego, to dobra alternatywa dla masła.
Przecier pomidorowy także sprawdzi się na kanapce.
Oprócz tego ja w dzieciństwie lubiłem jeść kanapki ze śmietaną i cukrem, ale nie wiem, czy takie ewenement sprawdzi się w twojej diecie.
Aby kanapka miała też odpowiednią wilgotność, można po prostu polać ją ketchupem. Tylko takim, który będzie mieć dużo koncentratu lub dużo pomidorów na 100 g (ok. 200 g pomidorów na 100 g produktu). A Koncentratu powyżej 60%.
Gauacamole czy pesto zamiast masła na kanapki też się sprawdzą.
Dodatkowo wszelkiego rodzaju inne pasty. Np. jakieś pasty rybne, jajeczne. Można zrobić lub kupić, ale wiadomo że zrobione własne będą lepsze od kupionych.
Masło na kanapce możesz spróbować zastąpić oliwą z oliwek czy olejem lnianym, ale oczywiście w niewielkiej ilości.
Są też różnorakie pasty czy przeciery z pestek dyni, nasion słonecznika i innych ziaren.
Pasta z pomidorów suszonych także bardzo dobrze sprawdzi się na kanapce zamiast masła.
Pomidory zblendować, dodać sobie jakiś czosnek czy trochę przypraw, ewentualnie oliwę z oliwek czy innego typu olej. Zblendować je razem z kaszą jaglaną. Można też z manną, ale ja wolę z jaglaną.
Możesz jakiś sos pomidorowy albo inny sos. Albo ketchup, tylko ketchup z dobrym składem. Ja jak czasem nie miałem masła, a chciałem sobie zrobić np. kanapkę z szynką, to kładłem szynkę, a na to ketchup. Ewentualnie zamiast ketchupu pomidor – też daje odpowiednie nawilżenie.
Są też inne fajne sosy – sos tysiąca wysp, musztarda z miodem. Musztarda z miodem jest pyszna na kanapkę, świetnie komponuje się, gdy jest wędlina.
Ja czasami jem kanapki normalnie jak zawsze, tylko bez masła. Można się przyzwyczaić. Wydaje się, że masło dodaje takiego nawilżenia, ale to jest tylko nawyk, którego można się pozbyć. Normalnie możecie sobie położyć ser biały czy wędlinę, na to jakieś warzywko – pomidor, ogórek i będzie fajnie.
Jedyne, co da bardzo podobny efekt do masła na kanapce, to margaryna. Inne rzeczy na kanapce – masło orzechowe, pasty warzywne zakłócą smak innych rzeczy, które masz na kanapce. Możesz sobie zamiast tego pokropić chleb oliwą z oliwek.
W sklepach są fajne oliwy, my kupujemy z aromatem pomarańczowym i dajemy np. do sałaty do obiadu. Bardzo fajny efekt to daje.
Masło orzechowe jest wiele zdrowsze od zwykłego masła. Ale są np. margaryny, które mają bardzo dużo witamin i kwasów omega i myślę, że można je stosować zamiast masła. Jak nie możesz jeść masła, to chyba chodzi o takie zwykłe masło, a nie np. margarynę.
Jak masz ograniczyć masło w diecie, to stosuj go po prostu mniej. Albo stosuj margarynę. Ostatecznie można jeść kanapkę bez żadnego smarowidła i popić sobie czymś, aby nie było takie suche.
Można czasem zaszaleć i użyć majonezu lub jakiegoś sosu do kanapek. Kanapka wtedy będzie wilgotna. Czasem można także użyć zamiast masła awokado. Jednak awokado tanie nie jest, więc czasami można sobie pozwolić na nie.
Może jakiś serek śmietankowy. Ja kanapki z takim serkiem jem bez masła, serek sam w sobie jest taki wilgotny i bardzo smaczny. Zamiast masła czasami też używam awokado.
Jeśli nie tolerujesz laktozy, to weź sobie masło bez laktozy. W sklepach można dostać masło bez laktozy. A jeśli masz na przykład problemy z trzustką, to weź sobie kreon travix.
Na nietolerancję laktozy można też brać lactocontrol. Wtedy możesz jeść produkty zawierające laktozę. Zaś jeśli chodzi o wegańskie alternatywy to najprostszą z nich jest margaryna.
Masło jest popularnym dodatkiem do kanapek, ale istnieje wiele innych alternatyw, które mogą być równie smaczne i zdrowe. Oto kilka propozycji:
1. Awokado – to pyszne owoce są bogate w zdrowe tłuszcze i doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek.
2. Hummus – to pasta z ciecierzycy i oleju, która jest bogata w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze. Spróbuj na kanapce z plasterkiem pomidora i ogórka.
3. Pasta z orzechów – masło orzechowe, masło migdałowe lub masło z nerkowców to pyszne i zdrowe alternatywy do masła. Są bogate w białko i zdrowe tłuszcze.
4. Ser – jeśli lubisz ser, to spróbuj dodać go do swojej kanapki. Ser feta, ser pleśniowy lub ser kozi to doskonałe wybory.
5. Warzywa – warzywa takie jak sałata, pomidor, ogórek, papryka, cebula lub rzodkiewka, mogą być doskonałym dodatkiem do kanapek. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.
Pamiętaj, że to tylko kilka z wielu możliwych opcji. Warto eksperymentować, aby znaleźć swoje ulubione smaki i składniki.