Czym zastąpić melasę? Alternatywa / zamiennik melasy
Chcę zrobić ciasto i w składzie tego ciasta jest melasa. Czy można czymś zastąpić melasę? Jaka jest alternatywa dla melasy? Nie mam teraz możliwości, żeby dokupić melasę i szukam jakiegoś zamiennika, który dostanę w sklepie na osiedlu. Melasy nie mają.
6 Odpowiedzi
Melasa to substancja pozyskiwana z trzciny cukrowej. Jest to płynna, słodka substancja. Zdrowsza podobno od cukru. Więc najlepiej, jak byś miał tę melasę do ciasta. Jak nie masz, to podejrzewam, że miód byłby dobrym zamiennikiem, bo to jest coś podobnego. Ale już odrobinę może zmienić smak.
I to powinien był płynny miód. Ponieważ melasa to substancja płynna nie ulegająca krystalizacji.
Zależy do czego chcesz ta melasę dodać. Zamiennikiem może być równie dobrze syrop klonowy albo ksylitol albo erytrytol. Zależy jakiej konsystencji cukru potrzebujesz.
Gdzieś w telewizji widziałam że koncentrat z soku żurawinowego może być dobrym zamiennikiem dla melasy.
Jeśli to melasa z granatów, grenadyna stanowi bardzo dobry zamiennik dla melasy. Tak samo słodzony syrop z soku z granatów lub ocet balsamiczny z cukrem.
Robiłem coś dla jubilata i właśnie potrzebowałem zamienników, dobrze że tu trafiłem. Dzięki za wskazówki.
Tumma siirappi, johon muutama tippa soijaa, korvaa melassin.