Czym zastąpić olej sezamowy? Alternatywa oleju sezamowego
Czym zastąpić olej sezamowy? Co zastosować zamiast oleju sezamowego? Jakie są alternatywy dla oleju sezamowego? Znacie jakieś zamienniki oleju sezamowego?
6 Odpowiedzi
Ja ostatnio widziałam w telewizji, nie pamiętam już w którym programie, jak ktoś uprażył na patelni sezam i potem zblendował go z jakimś olejem roślinnym. Chyba słonecznikowym. Ale myślę, że z rzepakowym też byłoby ok. Była jedna szklanka oleju, a sezamu była niepełna szklanka, tak 2/3.
Można spróbować oliwę z oliwek, może by dobrze posłużyła jako alternatywa dla oleju sezamowego. A jeśli nie za bardzo, to na pewno olej kokosowy.
Jakiegokolwiek oleju nie użyjesz, to będzie ok. Weź sobie po prostu olej słonecznikowy i tyle.
Nie ma idealnego zamiennika na olej sezamowy. Jak chcesz odtworzyć ten smak, to albo samemu zrobić z sezamu, albo kupić olej sezamowy. Inaczej już tego smaku się nie uzyska.
Jedyne wyjście to samodzielne przygotowanie takiego oleju. Wystarczą dwa składniki. To bardzo proste. Prażysz na suchej patelni sezam, a później za pomocą blendera łączysz go z olejem rzepakowym. Wychodzi bardzo dobry olej sezamowy.
Jeśli potrzebujesz zastąpić olej sezamowy w przepisie, masz kilka opcji, które mogą służyć jako alternatywa, w zależności od tego, czy olej sezamowy jest używany do smażenia, czy jako dodatek smakowy:
- Do smażenia:
- Olej rzepakowy – ma neutralny smak i wysoki punkt dymienia, więc jest dobrym wyborem do smażenia.
- Olej słonecznikowy – również posiada neutralny smak i nadaje się do wysokotemperaturowego gotowania.
- Olej z orzechów włoskich – może dodać bogaty smak podobny do oleju sezamowego, ale najlepiej używać go w niskich temperaturach, ponieważ ma niższy punkt dymienia.
- Do smaku:
- Tahini (pasta sezamowa) – choć jest gęstsza, może dodać podobny smak sezamowy w surowych daniach lub sosach.
- Olej z nasion sezamu prażonego – jeśli przepis wymaga oleju sezamowego prażonego dla smaku, może być on zastąpiony przez olej z sezamu prażonego w mniejszej ilości, ponieważ jest bardziej skoncentrowany i aromatyczny.
- Olej orzechowy – ma lekko orzechowy smak, który może być podobny do sezamowego w niektórych daniach.