Czym zastąpić parmezan? Co zamiast parmezanu? Alternatywa parmezanu
Szukam czegoś, czym można byłoby zastąpić parmezan, mam w przepisie parmezna, ale nie mam parmezanu i w sklepie też nie ma i nie mam czasu żeby jechać gdzieś dalej. Co można użyć zamiast parmezanu?
28 Odpowiedzi
Podobno oscypek dość dobrze zastąpi parmezan w niektórych przypadkach. Ale są takie sytuacje, że parmezan sprawdzi się najlepiej i nic innego niż parmezan nie da takiego efektu.
Zamiast parmezanu możesz spróbować grana padano. Powinno dobrze zastąpić parmezan, podobną ma twardość i podobnie wygląda.
U nas ostatnio brakło parmezanu, w sklepie nie było i kupiliśmy zamiast tego romano. I było super, bardzo dobrze zastąpił parmezan w przepisie. Tak więc romano to sprawdzony zastępnik parmezanu, przynajmniej dla mnie.
Pewnie że tak, parmezan jest drogi. Bardzo drogi wręcz.
Zwykły ser żółty nie sprawdzi się zamiast parmezanu? Chyba aż tak bardzo w smaku się nie różnią? I w konsystencji? Ja do wielu potraw używam normalnego sera żółtego.
Jakikolwiek żółty ser możesz użyć zamiast parmezanu. Parmezan to przecież zwykły ser o trochę innej konsystencji i cała filozofia. Edamski, gołda, radamer – co tam się w sklepie nawinie – każdy ser będzie dobry, jak nie masz parmezanu.
Każdy ser? Bzdura, czy każdy ser smakuje jak parmezan? Jeśli masz pisać takie glupoty to lepiej sobie daruj te brednie.
Mnie ostatnio brakło parmezanu to po prostu użyłem zwykłej goudy. Wyszło ok, ale jak wcześniej robiłem to danie z parmezanem, było znacznie lepiej. Jak nie ma parmezanu, najlepiej iść i dokupić. Wiadomo parmezan ma swoją specyfikę i ciężko go zastąpić, aby było idealnie tak samo.
Parmezan można zastąpić Grana Padano. To ser podobny do parmezanu.
A jak nie ma, to właściwie każdy ser będzie choć trochę podobny. W końcu parmezan to ser, a każdy inny to też ser. Poza skrajnymi wyjątkami typu ser pleśniowy.
Podobno też Corregio w miarę dobrze zastępuje parmezan.
Zwykły ser będzie dobry zamiast parmezanu, nie trzeba mocno kombinować. Pamiętajcie, że ser jest zdrowy, ale w ograniczonych ilościach. W nadmiernych szkodzi.
Czym zastąpić parmezan? Parmezan to ser twardy, więc odpowiedź jest prosta – należy kupić inny twardy ser.
Na pewno ser Pecorino byłby dobry.
Kolor tego sera jest jasnokremowy. Ma twardą konsystencję.
Pecorino robi się z mleka owiec. Jego nazwa pochodzi od slowa pecora, czyli w tłumaczeniu na polski – owca.
Produkowany jest we Włoszech. Pierwotnie był tylko na południu Włoch. W odmianie z Sycylii dodaje się do niego pieprz.
Jego twardość i poziom ostrości może się różnić od siebie. Pecorino z Sardynii pachnie bardziej intensywnie.
Mnie się wydaje, że oscypek jest dość podobny do parmezanu. Też jest tak samo twardy i chyba w smaku oscypek też będzie podobny do parmezanu. A jak nie macie dostępu do żadnego specjalnego sera, nawet zwykła gouda się nada. Sery różnią się od siebie konsystencją i poziomem nasolenia głównie.
Jeśli chcesz zastąpić parmezan jak najbardziej podobnym serem, to dobrą alternatywą dla parmezanu będzie każdy inny ser twardy.
Ale to sporo zależy od samej potrawy, którą robisz. Niektóre potrawy są takie, że mają parmezan, ale jak go nie użyjesz, to wcale nie straci potrawa smaku i wartości. Czasem wręcz przeciwnie.
Podobno zdrowe są sery z Holandii bo tam krowy wypasają się na dobrych pastwiskach i sery mają dużo dobrych właściwości. Ale nie wiem, jakie sery w sklepach są z Holandii, trzeba byłoby patrzeć na opakowaniach.
Ktoś powyżej powiedział, że parmezan można zastąpić grana padano. To prawda, ten ser jest dobry zamiast parmezanu, mój znajomy kucharz to potwierdza.
Ja zamiast parmezanu na twoim miejscu bym spróbował ser cheddar. Podobno ser myśliwski jest też dobry, ale czegoś takiego jak ser myśliwski nigdy nie widziałem na oczy.
Parmezan jednak jest ogólnie dostępny, w niemal każdym sklepie dostanie się parmezan jak nie masz.
W niedzielę np. w żabce możesz próbować. Chociaż już coś kombinują, żeby żabki też były w niedzielę zamknięte.
Parmezan to ser żółty. Kup inny ser żółty i już zastąpisz parmezan. Parmezan to dość prosty ser moim zdaniem, tylko trochę twardszy od innych serów i tyle. I trochę droższy z reguły.
Zamiast parmezanu, możesz spróbować romano, albo grana padano. Może to zastąpi parmezan.
Podobno ser cheddar też może sobie poradzić zamiast parmezanu, ale sam nigdy nie próbował używać cheddar jako alternatywa dla parmezanu w danej potrawie.
Lubię sobie czasem pogotować, w internecie jest tyle przepisów kulinarnych, że można by cały dzień codziennie eksperymentować, a i tak wszystkiego się nie wypróbuje 🙂
Każdy ser żółty się sprawdzi od biedy. A nawet zwykła gouda może być lepsza od parmezanu, ponieważ jest o wiele mniej słona. Parmezan jest strasznie słony. Poza tym takiego sera rzadko się stosuje a kupić można spore opakowanie, a na opakowaniu jest informacja żeby dość szybko od otwarcia spożyć. Dlatego ja używam zwykłego żółtego sera, ponieważ wiem że zużyję go na pewno a parmezan – niekoniecznie.
Musisz szukać twardego sera, ponieważ parmezan jest twardy. Czasami można przez opakowanie w sklepie pomacać, czy ser jest odpowiednio twardy, tylko trzeba uważać, aby go nie uszkodzić, bo kto inny może to chcieć kupić, jak ty nie kupisz.
Ja nigdy nie miałem problemu, aby parmezan dostać w sklepie. Gorzej, jak jest niedziela handlowa, wtedy jest problem. Ale ten problem można rozwiązać, idąc na wybory i rozsądnie głosować.
Może mieszkasz w mieście i masz dużo sklepów dookoła
Ja tam nie przepadam za parmezanem, więc zastępuję go zwykłym serem żółtym – Gouda, Edam… Takie mi bardziej smakują, są mnie słone i mam pewność, że do końca je zużyję. Kiedyś kupiłam parmezan i nie było później do czego tego użyć, bo do kanapki przecież nie wezmę. Śmiało dodawał te najbardziej dostępne sery żółte. U mnie się sprawdzają.
Nikogo nie obchodzi, za czym ty przepadasz a za czym nie, pytanie dotyczy, jakie są alternatywy / zamienniki.
Wszystko zależy do jakiej potrawy jest Ci potrzebny. Jeśli robisz sos do spaghetti możesz rozpuścić w nim serek topiony lub ser wędzony.