Czym zastąpić parmezan? Co zamiast parmezanu? Alternatywa parmezanu
Szukam czegoś, czym można byłoby zastąpić parmezan, mam w przepisie parmezna, ale nie mam parmezanu i w sklepie też nie ma i nie mam czasu żeby jechać gdzieś dalej. Co można użyć zamiast parmezanu?
28 Odpowiedzi
Ja też często zamiast parmezanu używam grana padano. A czasem to i najbardziej pospolitych serów używam – edamskiego lub gouda. Parmezan i grana padano jak dla mnie są ciut za bardzo słone.
Ja też szukałem alternatywy dla parmezanu, dość drogi jest parmezan, a u mnie ostatnio cienko w związku z COVID-19. Dobrze, że teraz nie robią całkowitego lockdown gospodarki. Dzięki za wszystkie porady.
Parmezan jest fajnym dodatkiem do sałatek, kanapek, pierogów. Polecam. łatwo go zużyć 🙂
Pisanie że każdy ser zastąpi parmezan to głupota i brak smaku, parmezan zastąpić się da tylko innym twardym serem typu grana padano, dziugas może, grand formaggio, musi być twardy. Wasze sklepowe goudy nie mają nic wspólnego z prawdziwą, tak jak edamskie i inne. Kupcie sobie raz prawdziwą goude albo ementaler to poznacie różnice. Dobry ser musi kosztować
Jak byście chcieli wegański zamiennik, to można spróbować zastosować płatki drożdżowe. One są smaczne i zdrowie przy okazji.
Gran padano ma podobny orzechowy smak, ponieważ leżakuje 9 miesięcy. Pecorino Romano również jest dobrym zamiennikiem.
Możesz także zrobić wegański parmezan:
blendujesz 5 łyżek płatków drożdżowych ze 100 g orzechów nerkowca. Następnie dodajesz szczyptę soli i odrobinę suszonego czosnku. Tym można posypać np. makaron – bardzo smaczne.
Każdy ser, który zalicza się do tych twardych świetnie zastąpi parmezan. Są to głównie Grana Padano oraz Pecorino Romano. W Polsce właśnie te sery najczęściej są dostępne. Zapewne w państwach Europy Zachodniej wybór będzie większy.
Grana Padano
Ten włoski ser jest zbliżony do parmezanu pod względem smaku i tekstury. Może być używany jako zamiennik w większości przepisów.
Pecorino Romano
Inny włoski ser, który jest nieco ostrzejszy i słonawy. Dobrze sprawdza się jako zamiennik parmezanu, zwłaszcza w potrawach, które wymagają silniejszego smaku sera.
Sardo
Argentyński ser, który ma podobną konsystencję do parmezanu, choć nieco łagodniejszy smak. Może być używany w potrawach, które wymagają ścierania lub posypywania serem.
Asiago
Ten ser ma średnią twardość i orzechowy smak, co czyni go odpowiednim zamiennikiem parmezanu w niektórych przepisach.
Ser gouda dojrzały
Chociaż nie jest włoskim serem, dojrzała gouda może być używana jako zamiennik parmezanu, szczególnie jeśli chodzi o ścieranie i posypywanie potraw.
Wegańska alternatywa
Jeśli szukasz wegańskiego zamiennika parmezanu, możesz spróbować użyć drożdży odżywczych. Mają sypką konsystencję i słone, serowate nuty smakowe, które mogą być odpowiednie w niektórych przepisach.

Ja nie jadam produktów z innych kontynentów, muszą mieć zazwyczaj w sobie jakieś opryski albo tonę konserwantów, aby nadawać się do spożycia po przewiezieniu przez pół świata.
Włoski ser Pecorino Romano to odrobinę mocniejsza alternatywa. Ja ostatnio kupowałem, to jest ser owczy i ten co ja kupowałem to było 45% tłuszczu.
Wszystko zależy do jakiej potrawy jest Ci potrzebny. Jeśli robisz sos do spaghetti możesz rozpuścić w nim serek topiony lub ser wędzony.