Czym zastąpić płatki drożdżowe? Co zamiast płatków drożdżowych?
Czym zastąpić płatki drożdżowe? Co można użyć zamiast płatków drożdżowych? Jakie są zamienniki dla płatków drożdżowych? Znacie jakieś alternatywy? Ostatnio robiłam sobie badania wraz z mężem i oboje mamy dość sporą nietolerancję na drożdże i staramy się ich unikać we wszelkiej postaci.
3 Odpowiedzi
Zazwyczaj płatki drożdżowe są zamiennikiem w diecie wegańskiej seraż żółtego, głównie parmezanu. Jeśli nie jesteś weganką to użyj po prostu sera. Jeśli jednak jesteś weganką to niestety nie znam alternatywy.
Parmezan to dobra alternatywa płatków drożdżowych. Ewentualnie nie wiem, czy płatki owsiane by się nie sprawdziły.
Rozumiem problem – ja też musiałam zrezygnować z płatków drożdżowych (alergia), więc szukałam zamienników.
Zależy od tego, DO CZEGO używałaś płatków:
Jeśli chodzi o smak „serowy/orzechowy” (np. do past, sosów):
- Migdały mielone lub nerkowce zmielone – dają kremowy, lekko serowy smak
- Tahini (pasta sezamowa) – orzechowa nuta
- Miso jasne (fermentowane, ale BEZ drożdży aktywnych – sprawdź skład!) – umami
- Suszone grzyby zmielone (np. prawdziwki) – dają głębię smaku
- Nasiona słonecznika zmielone
Jeśli chodzi o wartości odżywcze (białko, witaminy B):
- Zarodki pszenne – dużo witamin B
- Siemię lniane mielone
- Nasiona konopne
- Orzechy (różne)
Z mojego doświadczenia: Do past i sosów najlepiej sprawdzają się zmielone nerkowce + odrobina miso. Do posypywania makaronu – zarodki pszenne.
Uwaga: Miso to fermentacja, ale NIE drożdże. Ale sprawdź skład na opakowaniu dla pewności!